Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2014, 23:15 Суспільство
У Чорному морі стартували міжнародні навчання
У Чорному морі стартували міжнародні навчання

За два тижні після обстрілу катерів морської оборони під Маріуполем в Одесі стартували міжнародні навчання "Сі Бриз-2014". Участь у тренуваннях, окрім України, беруть кораблі США, Канади, Румунії й Туреччини.

Міжнародні навчання Сі Бріз - планові, програму розробили ще торік. Для керівника делегації ВМС США ці маневри вже треті. Каже: така практика має значення для всіх учасників.

Джеймс Айкен, представник ВМС США:

- Вона дуже корисна нам. Погляньте! Тут 9 кораблів навколо. Укріплюють партнерство й довіру.

Що навчання стартували попри бойові дії на Донбасі - для України показник стабільності - впевнений командувач ВМС Сергій Гайдук.

Сергій Гайдук, командувач ВМС України:

- В навчанні приймають участь 9 країн. Тобто, ці країни повернулись обличчям до нас, ми - до них. Це - нормальний діалог, реалізація, політика. Тому що, ви знаєте: виконання завдань на морі - теж продовження політики. Але іншими шляхами.

Головна мета навчань - досягнення злагодженості під час створення зони безпеки судноплавства у кризовому районі. У тренуванні беруть участь кораблі та авіація США, Канади, Румунії  й Туреччини. Крім того, приїхали військові спостерігачі із Франції, Щвеції, Норвегії і Грузії.

Олексій Нешпапа, в.о. заступника командувача ВМС України:

- Воно буде насичено вправами з пошуку підводних човнів, рятуванні людини на морі, що для нас важливо. І загалом, сумісництво наших кораблів, наших літаків з іншими країнами світу для нас дуже важливо.

Навчання триватимуть у північно-західній частині Чорного моря з восьмого по десяте вересня.