Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2014, 20:40 Суспільство
Крихке перемир'я
Крихке перемир'я

Попри обіцяне припинення вогню на Сході, терористи й російські військові продовжують завдавати точкових ударів по околицях Маріуполя та інших населених пунктах Донбасу. На Луганщині вороги спробували захопити блок-поста з українськими армійцями, на кордоні з Херсонщиною нагромаджують підрозділи.

Без Градів і Смерчів. Чи не вперше за час проведення АТО обстрілювали українські позиції впродовж доби не з важкої артилерії - гатили терористи з мінометів і стрілецької зброї. Найбільше вихідними натерпілися мешканці Маріуполя. 

- Артиллерийский обстрел. Гаубицы стреляли, не знаем, що, но стреляло сильно, на гаубицы похоже. 

Лунали вибухи і в Донецьку. Бойовики майже вщент зруйнували селище Спартак. Розвалені будинки, випалені подвір'я - все, що залишилося від населеного пункту. 

- Неужели никого умных нет в мире. Перемирье не соблюдается, вообще не соблюдается, была надежда, шо може устаканиться как-то, но, по-моему, оно не надо никому с той стороны, ни для того это все начиналось, чтоб так раз и помирились.

Щоправда, артилерійського гуркоту в Донецьку таки поменшало. Мешканці Петровського району міста фільмують свої згорілі квартири - вибухових подарунків під будинками чимало. 

- Отакими подарочками награждали Петровский район, это передняя часть паркета.

Передусім люди міркують - як перезимувати.

- Это ты Путину покажи и Януковичу тоже… Видите - все, все окна повредили и как вот - холода наступают.

Відносний спокій у Луганську. Місто досі без води, світла та зв'язку. Ось люди знайшли клаптик території, де є мобільний сигнал. У крамницях - лише найпотрібніше. Але навіть такому крихкому мирові люди безмірно радіють.

- Ощущается в том плане, что людей стало больше на улицах, люди стали более спокойны и как бы улыбаются, все ждали давно этого перемирия.

Та це не влаштовує бандитів. Для порушення "затишшя" диверсійні групи бойовиків б'ють по російських військових, вдаючи Національну гвардію.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Російські диверсанти вдаються до провокацій - обстрілюють позиції терористів силами диверсійно-розвідувальних груп, які діють під виглядом українських військових. Через загрозу обстрілів та диверсії призупинено діяльність трьох транзитних пунктів для тимчасово переміщених осіб у містах Волноваха, Орли та Щастя. Наразі продовжують працювати чотири транзитних пункти в зоні АТО.

В РНБО також заявили: за останню добу перетину кордону технікою Федерацією не зафіксували. Щоправда, нагромаджують потугу росіяни з іншого боку - на межі з Херсонщиною.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- За оперативною інформацією, на тимчасово окупованій території Криму Росія нарощує ударне угрупування своїх Збройних сил. За останні кілька тижнів на кордоні з Херсонською областю ЗС РФ сконцентровано не менше 64 танків, близько сотні БТРів і БМП, кілька десятків систем залпового вогню Град, Ураган та ЗРК Бук.

За останню добу жоден з українських військовиків не загинув.