Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 вересня 2014, 21:16 Суспільство
Останні залпи перед припиненням вогню
Останні залпи перед припиненням вогню

Тиша - на Донбасі. У Мінську представники України і так званих ЛНР і ДНР підписали протокол про припинення вогню на Сході з 18-ї години п'ятниці. Президент Петро Порошенко вже наказав військовим не стріляти.

- О-йо-йо, полетело, лянь, лянь взрывает все…

Аматорське відео. Це росіяни гатять по українській території за кілометрів тридцять від Маріуполя. Стріляють почергово -  поливають Смерчем і  Градом.

- Чотири вистріла пристрілка Градом, через 15 хвилиин буде Град.

Ось набій влучив у фільтрувальну станцію Старокримського водосховища. На щастя, лише проламав будівлю, й не вибухнув. Активні бойові дії точаться і в районі Широкиного неподалік Маріуполя. Терористи з російськими військовими неодноразово намагалися захопити територію, але українські вояки відбивають напади і самі йдуть у контрнаступ.

Леонід Матюхін, речник АТО:

- Протягом ночі сили АТО нанесли удар по базовому табору терористів, який дислокувався неподалік населнного пункту Веселое, в результаті знищено понад 100 бойовиків, також нашими силами було знищено 3 гармати противника.

Загалом у вогневий двобій з ворогом сили АТО впродовж доби вступали майже 30 разів. Завдання номер один для наших військових - втримати Маріупіль і позиції навколо Донецька й Луганська.

Андрій Білецький, командир батальйону Азов:

- Главная цель противника - Мариуполь, он соврешенно не собираеться вести переговоры, в них я не верю, я знаю, что они будут пытаться продавить дальше, здесь нужно остановить врага любой ценой.

Залишається складною й ситуація в Донецьку. Бойовики обстріляли кілька районів міста, внаслідок чого загинуло 5-ро цивільних. 9-ох - поранено.  

- Это Гладковка, был совершен обстрел района, вибиты стекла, вынесен 9 этаж. Видим, что осколками посекло билборд.

Тим часом самі бойовики не втомлюються фільмувати себе біля зруйнованих споруд. Тепер вподобали залишки Луганського аеропорту. Водночас з російського боку продовжують підвозити терористам важке озброєння.

Андрій Лисенко, речник інформаційно-аналітичного центру РНБО:

- Так о 03:40 та о 10:00 з РФ через Дібровку в бік н.п. Дмитрівка Донецької області прослідували 2 колони військової техніки в складі: 20 танків, 9 ракетних установок Град, БТРів.

Натомість з української території бойовики вивозять мертвих російських військовиків. Буває, навіть скидають тіла загиблих у місцеві шахти.

Андрій Лисенко, речник інформаційно-аналітичного центру РНБО:

- За оперативними даними, перед завантаженням тіл вбитих російських військових з ними працюють бригади російських трансплантологів. Характер цих маніпуляцій уточнюється. За оперативними даними, учора вночі у штольню однієї з шахт в районі Червонопартизанська Луганської області російські військові з метою приховування втрат серед живої сили скинули кілька десятків тіл, які транспортувалися на двох автомобілях Камаз.

На Донеччині найманці забирають у людей гроші на паливо, а також змушують їх будувати укріплювальні споруди.  

- Хоть бы был мир, я за мир…

За минулу добу в зоні АТО загинуло 7-ро українських військових, 59 поранено.