Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 вересня 2014, 00:21 Суспільство
Як зробити Збройні сили боєздатними
Як зробити Збройні сили боєздатними

Її 23 роки оптимізовували, стільки ж - удосконалювали і… майже знищили. Українська армія просить реформ. Експерти одностайні: змінювати треба все і всіх. Передусім - генералів.

- Не вистачає налокітників, комплектів, форми, взуття, ну нічого немає, техніка, якій по 40 років, яка розвалюється, взвод їздить на шкільному автобусі, який розвалюється на ходу. 

Цей боєць АТО розповідав про наболіле в зоні воєнних дій ще два тижні тому. Отримати підкріплення і бойові припаси вчасно - справжня проблема для більшості бригад на Донбасі й тепер. 

Микола Смирнов, поранений у зоні АТО:

- Не вистачає нормальних, не просрочених жгутів, бутарфенолу не просроченого, шприцу від больового шоку, бо у нас багато помирають від больового шоку.

Юрій Бірюков щодня дбає про забезпечення української армії. Його волонтерський рух "Крила Фенікса" будує штаби, ремонтує літаки, купує авта й тони найпотрібнішого бригадам на Донбасі. Що таке армійська бюрократія - знає як ніхто інший. Тепер він намагається вибити зброю й техніку для добровольчих підрозділів.

Юрій Бірюков, волонтер:

- Сами батальоны требуют тяжелое вооружение, но батальону Министерства внутренних дел тяжелое вооружение не положено, по вот этим по долбаным штатам-расписаниям, норативным актам и всему остальному.

Треба танків - чекають підпису керівника Генштабу, артилерійських систем без дозволу згори теж не отримати. Як подолати це болото - у філантропа є кілька ідей. Приміром, прорідити кількість армійських чиновників.

Юрій Бірюков, волонтер:

- У нас многие десятилетия, два десятилетия у нас штат сокращали! Не один же ж генерал не сократит себя. То есть сокращали боевые подразделения, сокращали спецподразделения, но себя, любимых, они ж никогда не сокращали. Кто ж самого себя теплого местечка лишит?

Реформу армії начебто вже готують, та у волонтера є й свій рецепт - стосовно числених добровольчих батальйонів.

Юрій Бірюков, волонтер:

- Все эти добровольческие батальоны нужно перевести в прямое подченение президенту. Хорошое идея, чтоб раз и навсегда поломать всю эту толкотню насчет тяжелого вооружения, переподчинить все эти батальоны все абсолютно напрямую президенту, при нем создать штаб, который получает полномочия экипировать, оснащать и так далее эти батальоны.

Підтримують волонтерів і експерти. Але, кажуть, не завжди швидке рішення може допомогти.

Леонід Поляков, військовий експерт:

- Це системне питання стосовно часу, осікільки не завжди це час, іноді це недоліки в організації тих керівників обох міністерств, в даному випадку більше Міноборони, яке своєю повільністю і неорганізованістю відзначається з самого початку.

Важливі кадрові висновки після аналізу подій минулого тижня в зоні АТО вже анонсував президент України Петро Порошенко. Чи стосуються вони міністра оборони, невідомо.

Юрій Бутусов, журналіст:

- Министр обороны не должен быть Наполеоном, он должен быть менеджером. Человек, который приходит на такую должность, должен иметь задатки менеджера. Это не министерство войны, это диспетчерская служба по управлению процессами, некими процессами, связаными с некими воинскими частями.

Ротація керівництва української армії не панацея, якнайшвидше змінити потрібно всю систему. Бо нині, в час війни на Донбасі, кожна година зволікання - це втрата територій і безцінних людських життів.