Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 вересня 2014, 00:02 Суспільство
Постраждалі прикордонники про обстріл катерів
Постраждалі прикордонники про обстріл катерів

Катера морської охорони в Азовському морі обстріляли з берега. Такого висновку дійшли військові експерти. Що ракети прилетіли з суходолу, кажуть і поранені члени екіпажу. Моряки нині поновлюють здоров'я у шпиталі в Одесі.

П'ятьох моряків, поранених під час морського бою під Маріуполем, лікують в Одеському шпиталі Держприкордонслужби. Ще двоє - в опіковому центрі. У хлопців скалкові рани й термічні ураження. Всі втратили слух.

Ігор Холодов, завідувач кліники хирургії Одеського кліничного шпиталю Держприкордонслужби України:

- Це - баротравма. З ураженням середнього і внутрішнього вуха. З пошкодженням нервового апарату. При адекватному лікуванні має бути відновлення функції. Але не завжди на сто відсотків.

День, коли по їхньому катерові завдали ракетного удару, моряки згадують неохоче.

Сергій Бірюков, помічник командира катера морської охорони "Гриф":

- Залетает, взрыв, тяжело что-то вспомнить, из-за шока, наверное. Вообще неожиданно. Никто не ожидал, что такое может быть.

Зниклими досі вважають двох членів екіпажу: командира катера одесита Дениса Петухова та старшого матроса, маріупільця Богдана Тищенка. Знайти їх живими надії майже немає.

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Ми залучаємо зараз водолазів, будемо обслідувати катер, і по всій вірогідності вони знаходяться там.

За фактом нападу на судно морської охорони розпочате кримінальне провадження. Версії, що обстріл був з повітря, не підтверджено. Члени екіпажу впевнені: гатили з берега.

Сергій, член екіпажу катера морської охорони "Гриф":

- Скорее всего, с берега. Взрыв был и дальше все…

Такого ж висновку дійшли військові експерти: чотири ракети в катера влучили з суходолу.

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Із нових турів типу Хризантема, які встановлюються на бронєоб'єкти. І самий характер ураження говорить про те, що їх дія до 6 кілометрів, катер знаходився близько 4,7 кілометра від берегової лінії.

Через цей обстріл морська охорона змінить тактику. Тепер патрулюватиме українські територіальні води з урахуванням загрози атаки з берега.