Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 вересня 2014, 00:28 Суспільство
Як проходив День знань на Луганщині
Як проходив День знань на Луганщині

Вибухи бомб замість першого дзвоника. В половині луганських шкіл День знань так і не розпочався. В закладах, до яких мали прийти діти, терористи створили вогневі точки й обстрілюють житлові масиви. Через це влада перенесла початок навчального року на 1 жовтня. Сподіваються, що до того часу загарбників виб'ють із захоплених ними міст. А там, звідки бойовиків вигнали, перші дзвоники лунали найгучніше.

Станиця Луганська, Передільськ і Щастя. Тут ще вчора планували відкрити школи, адже названі міста й селище під контролем сил АТО. Проте з вечора терористи почали обстрілювати підступи та блокпости навколо, тому обласна адміністрація вирішила скасувати тут свято першого дзвоника. Аби не наражати дітей на небезпеку.

Ірина Веригина, в.о. голови Луганської облдержадміністрації:

- Був обстріл міста Щастя з боку РФ, і ми перенесли навчання в цих школах на 2 вересня. Ми не можемо ставити під загрозу життя наших дітей.

Натомість у 10 районах і трьох великих містах, визволених від терористів - Рубіжному, Лисичанську та Сіверськодонецьку - у школу пішли майже півсотні тисяч учнів. Відкрито 2 780 класів, з яких майже 2 тисячі українськомовних. 

- Петь будем, шарики запускать.

- Для меня 1 сентября - это начало учебного года, праздник.

- Приехало много беженцев. У нас много новых учеников.

Досі не працюють школи у 18 великих містах і районах Луганщини. Всі вони частково чи цілком під контролем терористів. Українська влада каже, що відчинятиме заклади одразу після визволення населених пунктів від ворогів.

Ірина Геращенко, уповноважена Президента України:

- В боях проти української армії воює професійна російська армія. Хлопцям вдалося взяти в полон кілька військових Псковської танкової дивизії. А це значить, що позаду танків іде піхота, а попереду розвідка. Країна-агресор нарощує вторгнення, тому наша армія має докладати масу зусиль, аби захищати власну територію.

На визволені території на Луганщині вже повернулося більше 5 тисяч родин. Вчетверо більше біженців у межах області чекають, поки їхні міста очистять від бойовиків.