Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 вересня 2014, 21:01 Суспільство
Хроніки АТО: потоплені катери, обстріли, загибель людей
Хроніки АТО: потоплені катери, обстріли, загибель людей

Збройне протистояння на Сході посилюється й дедалі більше нагадує війну. Внаслідок ракетного обстрілу в Азовському морі поблизу Маріуполя потоплені 2 українські катери. 8-ох моряків урятували, 2-ох - шукають. Тим часом у Луганську українські військові змушені були покинути аеропорт.

Два патрульних судна українських прикордонників обстріляли поблизу Маріуполя. У Раді нацбезпеки та оборони переконані - катери Гриф і Калкан атаковано з керованих ракетних систем, які базувалися в районі населеного пункту Безіменного, що в Донецькій області.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Катери патрулювали на відстані 3 миль від берега. На катері Гриф виникла пожежа, після чого він затонув. На порятунок екіпажу прибули інші катери Морської охорони, завдяки чому було врятовано 8 моряків, з яких 7 було з пораненнями та опіками. Пошуки ще 2 прикордонників тривають.

У штабі АТО припускають - до потоплення українських катерів доклали рук російські військові. За інформацією розвідки, на українській території перебуває не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп солдатів Федерації, які базуються біля Новосвітлівки, Старобешевого, Перемоги, Маркиного.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Батальйонно-тактична група - це формування, кількістю близько 400-сот осіб, посилене артилерією та ППО.

Критичною залишається ситуація в районі Іловайська. Українські вояки весь час завдають вогневих ударів по бойовиках, аби вивести з оточення заблоковані підрозділи. Частину армійців найманці захопили в полон. Тривають перемови щодо визволення бранців.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Після завершення операції будуть оприлюднені цифри щодо втрат серед наших військових, а також проведено перевірку усіх обставин, через які виникла ця ситуація. Усі, хто припустився помилок, що призвели до важких наслідків, або вчинив злочин, понесуть відповідальність.

Після тривалих боїв силам АТО дали наказ покинути аеропорт, аби не потрапити в оточення численних і важко озброєних підрозділів терористів. Не вщухає масований обстріл найманцями обласного центру й районів.

- Триста тридцять три! Выстрел! Давай-давай, пацаны, заряжай!

Така тепер багатоповерхівка в селищі Ювілейному, що в передмісті Луганська. На щастя, власниця помешкання під час обстрілу встигла сховатися в підвалі.

- Вот посмотрите: это туалет, это кухня. Здесь не осталось просто ничего. Был холодильник, была колонка. Была вытяжка. Посмотрите, просто…

А це все, що залишилося від дитячої лікарні в тому самому Ювілейному. За збігу обставин, приміщення вже два тижні порожнє, без світла, а хворих лікують в обласному центрі.

- Что того здания по нему бить? Раз ударили - и остались рожки да ножки.

Не приховують розпачу і мешканці Хрящуватого.

- Тільки таке зробили у нашому селі: всьо побили, потрощили, попалили. Як тепер в зиму іти? Чим жить і як його жить?

Здригалися мирні городяни від вибухів і в Донецьку.

Загалом, за минулу добу сили АТО знищили до сотні бойовиків, 1 систему Град, бронетранспортера, бойову розвідувальну машину десанту та Камаза. З нашого боку 7-ро військових загинули, 25 - поранені.