Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 серпня 2014, 00:03 Суспільство
Ситуація в Луганську
Ситуація в Луганську

Двадцять сім діб без світла й води. Луганці, котрі не виїхали з міста, вже звикли до обстрілів, що немає комфортних умов мешкання. Останні три дні в обласному центрі, зі слів городян, відкривають вогонь менше. Втім, руйнування жахають.

Безлюдні вулиці центральної частини Луганська. Величезні вирви в житлових будинках, покинуті авта та понівечені скалками споруди. Більше половини мешканців вже виїхали з рідного міста. Залишилися ті, кому нікуди податися або не мають на це грошей. Городяни зізнаються: вже давно звикли до обстрілів. Хоча умови - нестерпні.

- Очень плохо, воды нет, связи нет, света нет.

Вулиця Луганської правди. Тут вирує пожежа у приватній оселі. Надзвичайники намагаються зупинити поширення вогню. Господар будинку у відчаї.

- Мать убило только что!

- Давай быстренько сюда воду подам.

- Минометный обстрел был и убило женщину, нашу соседку, 81 год!

А це вже інша частина міста. Набій влучив поміж торговельних рядів на базарі.

- Покупателей у меня больше тысячи, если бы здесь бомба упала… Складывается такое впечатление, что специально сюда стреляли, знают, что тут большое скопление людей.

Луганці кажуть: крамниць, що працюють - дуже мало. Черги по товар - довжелезні. Та й купують харчі за останні кревні.

Олександр Савенко, заступник керівника департаменту Луганської міськради:

- Сегодня в городе остаются проблемы по обеспечению людей продуктами питания, лекарствами, а также по обеспечению города топливом. Самая главная проблема по Луганску - деньги у людей заканчиваются, пенсии, зарплаты, социальные выплаты не выплачиваются на протяжении последних двух месяцев.

Невтішна ситуація й в області. З Хрящуватого та Новосвітлівки українські військові відійшли. Зізнаються: сили з ворогом нерівні. А від селищ вже майже нічого не залишилося.

Сергій Мельничук, командир батальйону Айдар:

- Ситуация вокруг Луганска остается тревожной. Начали работать российские войска. Отсутпили из-за того, что численное превосходство противника было многократным, в населенном пункте был виден почерк российских войск, идут танки и дом за домом уничтожают.

А ось у спецбатальйоні Луганськ-1 повідомляють про успішні операції у Слов'яносербському районі.

- Отработали Славяносребский район, совместно с Омегой, вступили в бой с  превосходящими силами противниками, противник уничтожен, захвачен один миномет. Победа будет за нами, потому что мы на своей земле!

Від обстрілів терористів завдано шкоди й Алчевську. Ці кадри саме звідти - набої хаотично падають поряд із житловими кварталами. Вдень місцеві фільмують наслідки. 

- А вот что прилетело, ствол!

- Попали  в бизнес-центр в крышу, и вон там пятиэтажку за церковью в крышу попали!

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- У наслідок бойових дій терористів у Станично-Луганському районі пошкоджено магістральний газопровід, який забезпечував подачу природного газу з Ольгінського родовища в наслені пункти області. У результаті без газопостачання залишилось 11 тисяч помешкань у 13 населених пунктах.

Повідомлень про загиблих мирних мешканців немає. Адже збирати інформацію на територіях, де господарюють терористи, просто неможливо.