Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 серпня 2014, 21:11 Суспільство
Багатії зі Сходу переїхали в Київ зі своїми крамницями
Багатії зі Сходу переїхали в Київ зі своїми крамницями

Якщо звичайні люди зі сходу України тікають до Києва в чому є, то віп-переселенці перевозять і атрибути свого розкішного життя. Вже кілька місяців у столиці підпільно працюють донецькі крамниці брендового одягу. Потрапити туди можуть лише давні перевірені клієнти - товстосуми з Донбасу.

Ці фото брендових речей зроблені в одному з магазинів на вулиці Лисенка в Києві. На перший погляд, усе - наче у звичайній дорогій крамниці: модні речі й захмарні ціни. Є, щоправда, одна дивна відмінність - тутешні продавці маскуються. Знадвору ви ніяк не побачите, що за тонованими вікнами й дверима без вивіски кипить торгівля. Ще одна дивина - покупців сюди пускають лише після довгого розглядання через відеокамеру. Конспірація - просто таки шпигунська. На наших очах до магазину на вулиці Лисенка подзвонили двоє відвідувачок, утім, імовірно, помітивши камеру, двері їм не відчинили. Пояснення цьому є. Адже насправді віп-магазин - підпільний.

Сергій Лещенко, журналіст:

- За моєю інформацією, ці магазини працюють з літа цього року, вони з'явились після того, як до Києва переїхала велика кількість біженців такого віп-рівня. З Донецька та Луганська. Ну переважно з Донецька. Коли вони втікли до Києва, відповідно поближче до своїх клієнтів стали перебиратися і ці магазини. Пояснення, чому ці магазини перебралися і чому обслуговуються ці люди - тому що ці люди, вони багато років там обслуговувались, відповідно мають систему бонусів, знижок.

Фото магазину зсередини журналіст Української правди Сергій Лещенко отримав від однієї з клієнток крамниці. Також журналіст демонструє невелике аматорське відео. Для заможних донецьких і луганських бізнесменів усе залишилося так, як вони звикли - розмаїття вибору, система гнучких знижок. Єдина, але важлива деталь - працюють крамниці поза законом. Офіційно свою торгівлю в Києві брендові магазини не реєструють, а мають право на продаж елітних марок одягу лише у своїх рідних містах. Цим пояснюється сувора конспірація.

Сергій Лещенко, журналіст:

- Грубо кажучи, є дилерська угода, Прада дає дозвіл продавати свій одяг цій торговій точці в Донецьку, але в Києві інша торгова точка має право на цей продаж.

Податкова про підпільні лакшері-магазини навіть не здогадується. Про них правоохоронці дізналися лише від журналістів Свідка. Митарі зазначають - донецькі підприємці, хоч і є переселенцями, зобов'язані зареєструватися і стати на податковий облік у Києві.

В'ячеслав Бусарєв, в.о керівника ГУ Міндоходів м.Києва:

- Такая постановка осуществляется в очень короткий срок, буквально в течении 2-3 дней, осуществляется такая постановка.

Показуємо фото підпільного магазину керівникові слідчого управління фінансових розслідувань - чиновник обіцяє відреагувати.

Іван Куценко, керівник управління ГУ Міндоходів м.Києва:

- Если мы находим эту информацию в средствах массовой информации в том числе, она регистрируется, единственное, что мы устанавливаем подследственность, если злочин налоговой милиции, мы его регистрируем, и проводим досудове слідство.

Ще два таких магазина, за інформацією Сергія Лещенка, працюють в орендованій квартирі в центрі столиці та в номерах одного з готелів. Тож журналіст із сумом констатує, що війна у рідних містах для деяких віп-переселенців - не привід відмовлятися від розкошу та думати про податки.