Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 серпня 2014, 22:33 Суспільство
В Очакові прощалися з "морськими котиками", які загинули під Донецьком
В Очакові прощалися з "морськими котиками", які загинули під Донецьком

Герої не вмирають! Очаків попрощався з двома "морськими котиками": командиром 73-го центру спеціального призначення Олексієм Зінченком і матросом-кулеметником Євгеном Корнафелем. Обидва загинули під Донецьком.

Попрощатися з елітними спецпризначенцями прийшли як прості очаківці, так і ветерани морської розвідки. Командир підрозділу, Олексій Зінченко, був для цих людей рідним. Розповідають - починав звичайним водолазом у тій бригаді, котрою потім керував. У бій ішов пліч-о-пліч з підлеглими.

Анатолій Карпенко, ветеран ВМС:

- Погиб наш товарищ, который у меня на глазах вырос от командира группы до командира части. Был хорошим командиром. Как говорять, господу Богу тоже нужны хорошие люди. Но жалко, что слишком рано он их забирает к себе.

Олексію Зінченку було 36. Матросові Євгену Корнафелю, що загинув разом з командиром - 25. Все їхнє життя і служба - на морі. Полягли ж серед полів Донбасу. Саме тому у ветеранів смерть побратимів викликала багато запитань.

Анатолій Карпенко, ветеран ВМС:

- Не я там находился, нельзя так говорить, но имея боевой опыт, у меня были плохие предчувствия. Потому что прямо я скажу: нельзя такие войска использовать в открытом бою.

Олексій Коршунов, ветеран ВМС:

- Порты, гидросооружения, корабли противника - вот наша задача. Но никак не поля. Но работать на блокпостах, ходить в атаку как пехота - не задача морского спецназа. Почему наших людей, нашу часть используют так? Может быть, в этом виновно командование, которое не понимает, кого и куда оно посылает.

Спілка Ветеранів військово-морської розвідки посмертно нагородила Олексія Зінченка Морським хрестом, а Євгена Корнафеля - медаллю "Матрос Кішка". Родині капітана, дружині і двом дочкам, дадуть трикімнатну квартиру в Очакові. Оселі в тому будинку отримають ще майже 50 сімей спецпризначенців.

Віталій Харченко, керівник Очаківського гарнізону:

- Ориентировочно мы должны вручить ордера до 5 сентября. Но то, что семья Зинченко будет обеспечена полностью, министр обороны принял решение, и обсуждению это уже не подлежит.

Ігор Кириленко, директор будівельної компанії:

- Мы приняли решение, после того, как строители сдадут дом, полностью отремонтировать квартиру. Чтобы семья зашла в чистое, отремонтированное, красивое жилье.

Олексія Зінченка проведуть в останню путь на Черкащині, у селищі Кам'яному броді. Євгена Корнафеля поховали в рідному Очакові.