Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 серпня 2014, 21:22 Суспільство
Хроніки АТО - терористи йдуть по трупах мирних жителів
Хроніки АТО - терористи йдуть по трупах мирних жителів

Тривають пошуки тіл мирних мешканців, колону яких терористи розстріляли в районі Хрящуватого на Луганщині. Це були вимушені переселенці, які виїжджали із зони АТО під білими прапорами. Наразі військові виявили 15 загиблих. Нині пошуки тимчасово припинені - розпочалися бої.

Вибратися з безкінечного страху - ці мешканці Луганська про більше не мріяли.

- Дома наши разрушены, жить негде было, там все разбито, ребята, там все гудит, день и ночь гудит. Мы бросили все. В огороде хороним людей, убило - закапываем, больше негде.

Усіх охочих українські військові зібрали в колону. На машини почепили білі прапори. Трактування таких знаків однозначне - їдуть цивільні. Рушили з Луганська в Лутугине - місцину, яку контролює Нацгвардія. Але неподалік Хрящуватого біженців терористи атакували Градами.

- Вот в крови все. Удар миномета, всех накрывает, беженцев разорвало на клочья, видели, что беженцы? Ну конечно - белый флаг.

На місці розстрілу відучора працювали експерти.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- До кінця вчорашнього дня знайдено 15 тіл загиблих мирних мешканців. Зараз на місці трагедії працюють військові сапери, але почалися зіткнення, тому роботи тимчасово призупинені.

Луганськ продовжують бомбити. Терористи й далі це роблять, розташовуючись між житлових будинків. 

- Нормальная такая дырка, примерно 2 на 1,5 в стене.

Про складну ситуацію в Луганську та на його околицях розповідають і бійці батальйону "Київщина", що нині приїхали на ротацію до столиці.

Юрій Покиньборода, командир батальйону патрульної служби міліції "Київщина":

- Луганская область - это очень проблемная область по АТО, еще очень много территорий не освобожденных, по инфе разведки мы знаем, что там оборона идёт, готовится оборона, огневые точки соответствующие, это мы знаем.

Утім, сили АТО потроху відбивають місто в терористів.

- Звільнено 1 район Луганська, тривають вуличні бої в центральній частині міста.

У мережу потрапили й ось такі кадри - терористи заїжджають важкою технікою в Донецьк. Настрій бойовиків піднесений. У місті одразу починають лунати вибухи, причому в житлових кварталах.

Більш як два десятки разів за добу виникали сутички між терористами й українськими військовими. Найзапекліший бій точився в Іловайську на Донеччині. Цей населений пункт важливий для сепаратистів - адже є головним в обороні на захід від Донецька. Тривалий час місто було підконтрольне бойовикам.

- Это ночью, и там трехэтажку пробило.

- Сегодня ночь такая страшная была, 9-этажка горела, все кричали, воды нет, у нас вода кончилась.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Бійці Національної гвардії вже звільнили дві третини міста Іловайськ та відрізали шляхи постачання до нього живої сили та техніки російських найманців, зокрема, два КАМАЗи, які доправлялись з Донецька на допомогу іловайським бойовикам, були обстріляні, один з них знищений разом з терористами, інший був вимушений повернутися назад в бік Донецька.

Тривають бої за Ясинувату й Жданівку. За останню добу українська армія втратила одного бійця, 28 - поранені.