Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 серпня 2014, 16:29 Суспільство
Пішоходам у столиці скоро зовсім не залишиться місця
Пішоходам у столиці скоро зовсім не залишиться місця

Середмістя Києва. Вулиця Івана Федорова. Люди скаржаться: ходять немов не столичною вулицею, а смугою перешкод. На кожному кроці - несподіванка. Пішохідна зона тут рясніє автівками й кіосками. Оминути їх непросто.

- Проходить очень тесно. Если идешь вдвоем, то вообще никак нельзя пройти. А так нужно боком проходить.

- С коляской вообще никак, нужно отходить в сторонку, ближе к трассе, чтобы пропустить ребенка или женщину с коляской.

І таких прикладів, коли зухвалі підприємці або ж просто недбалі водії порушують права найчисленнішої громади учасників дорожнього руху - безліч.

Згідно із законом, пішоходам має бути відведено 1 метр 80 сантиметрів вільної дороги. Але, приміром, тут господарі кав'ярні з літнім майданчиком цим правилом знехтували. Перехожі ж нарікають - деякі заклади дуже заважають рухові, і впевнені - збудовані незаконно.

- Вот билборд, вот проход, очень ведь неудобно проходить здесь, правильно. Есть ведь градостроительные нормы, они утверджены Кабинетом Министров и они регулируют все эти вещи, я вообще сомневаюсь, что вся эта конструкция законна.

- Міська влада повинна більше уваги на це звертати. Меньше займатись популізмом, там десь розїзджать і мєтєлкамі махать, а братись за машини та оці от випираючі парканчіки цих кафешек.

Клим Братковський - юрист і полум'яний борець за права пішоходів. Навіть громадську організацію створив. Щоправда, усміхається, поки нечисленну. На його карбі вже є і перемоги, завдяки численним зверненням до різноманітних інстанцій він домігся перенесення ситі-лайту на Шота Руставелі 22А. І на тому не зупиняється. Щоправда, каже, часто на подання чує лише суху чиновницьку відповідь.

Клим Братківський, голова ГО Вільний рух:

- Треба ж не просто відповідь, а результат. Результат, буває, треба досягати різними шляхами, і звертатися до району, і до державної адміністрації міста Києва, і до управління благоустрію, і в прокуратуру у письмовому вигляді треба звертатися.

Юрист розповідає - нині кияни стали уважнішими до дотримання своїх прав і дедалі частіше намагаються вибороти тротуари в зухвалих підприємців, закидають уповноважені органи скаргами. Сподівається, може, такий натиск мешканців змусять чиновників ворушитися та завзятіше давати лад у місті.