Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 серпня 2014, 21:23 Суспільство
Терористи на Луганщині вбивають мирних жителів, а з РФ обстрілюють сили АТО
Терористи на Луганщині вбивають мирних жителів, а з РФ обстрілюють сили АТО

Українські силовики продовжують операцію з визволення Луганська. В Раді нацбезпеки запевнили: місто майже взяте в кільце, а над одним із райвідділів міліції майорить державний прапор. Нині бої точаться в самому обласному центрі.

Трагедія в Луганську. Між Хрящуватим і Новосвітлівкою колона машин з мирними мешканцями, що намагалися покинути місто, потрапила під залповий вогонь. Найманці з Градів розстріляли городян. В Раді нацбезпеки кажуть: кількість жертв поки невідома, проте йдеться про кілька десятків. Серед них жінки й діти.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Ця колона потрапила під вогонь на цій ділянці, й вона поки що є спірною, й якраз у Хрящуватому точилися бої, спочатку наші військові звільніли це місце, але були контратаки й тому це місце виявилося зараз епіцентром бойових дій, це відбувалося у зоні бойових дій.

На цих кадрах одна з лікарень міста. Медики її не покидають: цілодобово працюють, а від обстрілів ховаються в підвалах. Розповідають: бути в рідних оселях нині страшніше, ніж у закладі. 

- Выедут на этих Градах и начинают, они же в то же место возвращают, на это место. Та шо ж вы делаете, вы ж людей подвергаете опасности!

В РНБО зазначають: спецоперація з визволення міста почалась. Луганськ вже майже оточений. Українські силовики увійшли до нього, а над одним з райвідділів міліції замайорів синьо-жовтий стяг. Загалом, ситуація в обласному центрі залишається критичною. Більше двох тижнів він без світла й води. У місцевих закінчуються гроші.

А це вже Міусинськ Луганської області. Терористи йдуть у контратаку й намагаються повернути втрачені території. Гатять по силовиках із житлових вулиць.

Між боями терористи встигають знімати власні репортажі. Чергове відео під назвою "Це війна" потрапило до мережі. Кадри ще раз доводять - серед сепаратистів чимало найманців. 

- Это война, это войнааа! Алаах- акбар! Алах-акбар!

Російські війська й далі провокують сили антитерористичної операції. Вогонь з-за кордону не вщухає. Окрім того, терористи почали застосовувати проти українських військових нову зброю.

Леонід Матюхін, речник АТО:

- Обстріл відбувався, ймовірно, з установок 9п-140 Ураган, подібну потужну зброю було використано вперше, вони продовжують руйнувати інфраструктуру Луганської та Донецької областей.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Угрупування Збройних сил РФ неподалік Державного кордону України збільшилося на одну батальйонну тактичну групу з Єкатеринбурга. Біля українського кордону з боку РФ зафіксовано автотранспорт, який перевозив велику кількість контейнерів для ракетних комплексів Бук. У безпосередній близькості від н.п. Гуково Ростовської області навпроти Свердловська і Червонопартизанська Луганської області було виявлено близько 30 установок Град.

Загалом за добу силовики більше двох десятків разів вступали у вогневий контакт з терористами. У боях за визволення українських міст загинуло 9 армійців. 20 поранено.