Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 серпня 2014, 21:12 Суспільство
На Луганщині терористи залишають за собою трупи, руїни та міни
На Луганщині терористи залишають за собою трупи, руїни та міни

Сили антитерористичної операції впевнено просуваються Луганською областю. Без жодних втрат військовим вдалося визволити місто Гірське. Далі - Первомайськ і Стаханів. Тим часом терористи продовжують гатити по Луганську, а ситуація в місті залишається критичною.

Більше двох десятків мирних мешканців загинули за останню добу в Луганську, кількадесят поранені. Тривають обстріли східної частини міста. Ситуація в обласному центрі залишається критичною. 

- Вот эти тупые долбежки, вот можете посмотреть, там дом разбомбленный, возле школы разбомбили, погиб человек, для чего это делать?

Майже два тижні городяни без води, світла, в окремих районах - газу. Ті, хто тримався до останнього - виїжджають. За кілька днів зеленим коридором до міста Щастя скористалися понад 6 тисяч жителів. Та є такі, хто не має можливості вибратися в безпечні реґіони.

- Она у меня еле ходит, она не видит, не слышит, а как я там буду с ней, я вообще теряюсь!

Спокійно в місті лише зранку. За години тиші луганці встигають придбати харчі та вистояти чергу по воду. Решту часу люд по підвалах.

Олександр Савенко, заступник керівника департаменту Луганської міської ради:

- У нас в результате обстрела было повреждено огромное количество автомобилей утилизации, у нас есть вопросы по вывозу мусора сегодня, вы ж понимаете, на улице практически +40. И если не заниматься этим вопросом, то это грозит не только гумантираной катастрофой, которая сегодня есть в городе, но и экологической.

За час боїв у Луганську втратили життя вже кілька сотень мирних мешканців. Ті, хто виїхав з міста, нині створили сайт, на якому можна знайти ініціали загиблих, місце та за яких обставин настала смерть. Інформацію заповнюють самі городяни, близькі й рідні жертв війни.

В області так само не вщухають бої. Силам АТО вдалося без втрат визволити від терористів Гірське. Це найближче місто до Первомайська, в якому теж гинуть мирні мешканці. Терористи не покидають його й перетворюють життя місцевих на жах.

- Не вылазим, в подвалах, ни света, ни воды, ни газа, ничего нету!

В РНБО зазначили: сили АТО повільно, але впевнено просуваються вперед. Проте найгарячішими точками залишаються прикордонні населені пункти. За останню добу українським військовим довелося не раз вступати в бій з диверсійно-розвідувальними групами. Почастішали випадки порушення повітряного простору.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Терористи продовжують використовувати керовані міни та фугаси. Так, вчора опівдні на ділянці відділу "Красна Талівка" у Луганській області під час руху прикордонної колони диверсанти підірвали 2 фугаси. Згодом прикордонники виявили поблизу кордону ще одну групу терористів з гранатометами, по яким було відкрито вогонь на ураження. Прикордонний наряд, що ніс службу в пункті пропуску "Мілове" у Луганській області виявив заліт на територію України 2-х вертольотів Мі-24.

Особливою небезпекою для мирних мешканців залишаються вибухові пристрої, які залишають бойовики. Військові зазначають: рвонути може й бляшанка з-під напою, навіть звичайна автоматична ручка. 

- Він великої шкоди не завдасть, проте людина залишиться на все життя калікою.

Леонід Матюхін, речник АТО:

- Не піднімайте підозрілих предметів, таких як ручки, запальнички, дитячі іграшки, навіть якщо ці речі виглядають дуже коштовно. Терористи, коли відступають, лишають міни, які заборонені всіма міжнародними конвенціями!

У Раді нацбезпеки заявили: представники місії ОБСЄ, що нині спостерігають за російським пунктом Гуковим, щодня фіксують перетин кордону людьми у військовій формі.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- В течение недели миссия зафиксировала множество групп молодых людей в одежде военного образца, которые пересекают границу в обоих направлениях. Наблюдатели также видели, как несколько раз машины скорой помощи эвакуировали раненых сторонников так называемой ДНР.

За інформацією антитерористичного центру, за останню добу на Сході загинуло девятеро військовиків. Вісімнадцятьох поранено.