Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 серпня 2014, 22:55 Суспільство
Одеса в жалобі по загиблих героях-прикордонниках
Одеса в жалобі по загиблих героях-прикордонниках

Сльози радості та скорботи. До Одеси повернулися прикордонники, що вибралися з "довжанського котла". Живими з пекла вдалося дістатися не всім. Семеро одеситів загинули, доля ще 17 невідома. Тож понеділок у місті оголосили днем жалоби.

Родини, друзі, прості городяни. Прикордонників, яким вдалося вирватися з оточення, зустрічали як героїв. Вони ж прагнули лише обняти близьких.

Не вижили під час виходу зі справжнього пекла, яке вже назване "довжанським котлом", семеро одеських прикордонників. Ті, хто повернувся, кажуть: трималися заради України та рідних людей. 

Олег Шметан, капітан прикордонної служби України:

- Ми як сиділи там, п'єш чай, вони кажуть: За що ми помираємо? За начальство, за генералів? Хлопці розумніші поясняли: Стоїмо за людей, за державу, щоб було спокійно в Одесі та інших містах.

А вже наступного дня після приїзду вояків Одещина прощалася з двома прикордонниками: Євгеном Колесниченком та Віктором Діхтієвським, котрий напередодні загибелі відсвяткував свій 48 день народження.

Леонід, однополчанин загиблого Віктора Діхтієвського:

- Витя, говорю, с днем рожденья. Главное, говорю, чтобы мира и все вернулись. Поздравил, говорю: Держись, все под Богом ходим.

Наступного дня пішли на прорив.

Леонід, однополчанин загиблого Віктора Діхтієвського:

- Когда выходили говорю: Григорьевич, что? Нормально все будет. Те, которые прослужили - на нас все держится. Молодые пацаны на нас должны смотреть. Если плохо - сел, поплакал где-то в углу. А не на людях. Потому что на нас смотрят дети, которые нам в сыновья годятся.

Віктор Діхтієвський прослужив у прикордонних військах 30 років. Завжди серед перших їхав у зону конфлікту.

Володимир Плешко, керівник реґіонального управління Державної прикордонної служби України:

- Коли наша група перекривала Чонгар, коли тільки Крим захопили, він також серед перших пішов туди. І за місяць-півтора була отримана команда відправити на Схід, то він в складі тієї групи і пішов.

Нині 17 одеських прикордонників - учасників довжанського прориву - вважають зниклими безвісти. Понеділок у місті оголосили днем жалоби.