Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 серпня 2014, 23:43 Суспільство
Ще один фронт - економічна агресія Росії
Ще один фронт - економічна агресія Росії

Реальні бойові дії, інформаційна та економічна війни - посилюються. Росія знаходить будь-які щілини, аби нашкодити Україні. Тож дедалі більше вітчизняних товарів не можуть перетнути кордон з Федерацією. Їх там забороняють. Окрім того, тепер розладнують український бізнес російські банки.

Російська Федерація все більше посилює конфронтацію з Україною. Неоголошена війна точиться у всіх сферах. На Сході України ні на секунду не вщухають реальні бойові дії. Вже ні для кого не секрет, що і терористи, і зброя їдуть до України з території Росії. Посилює Федерація й антиукраїнську війну в інформаційному просторі. Так, замість перекрученої інформації російські ЗМІ не цураються відвертої брехні.

Борис Кушнірук, експерт з питань геополітики:

- Вони все більше подають інформацію власному населенню, яка настільки не відповідає дійсності, яка настільки деформована, що власний народ вже просто не може робити реальні висновки про події, і вони стають зомбовані, це трагедія для самих росіян, які розривають родинні звязки і дивляться на українців, як на ворогів, яких потрібно знищувати.

Економічна ж війна Росії з Україною почалася з того, що східний сусід заборонив ввіз на свою територію низки вітчизняних товарів. Список забороненої продукції росте мало не щодня. Сусіди не церемоняться, зачіпають товари, яких найбільше йде до Федерації. Це картопля, молочні продукти, рибні, овочеві та фруктові консерви, м'ясо, сири, цукерки, соя, соняшник, соки. В кожному товарі начебто знаходять то мікроби, то паразити.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

- Вона якраз нанесла удар там, де у нас самі болючі питання, тому що вона добре знає наші болючі міста, тому що вона заборонила саме ту продукцію, яку ми можемо продавати тільки Росії, і вона добре розуміє, що наші експортери втрачають. Фактично з початку року ми вже втратили три мільярди доларів, тобто ми менше продали продуктів, менше на три мільярди. Крім того, ми дуже багато поставляли Росії продукції машинобудування, там немає заборони, однак, Росія не купує.

З блокування українських товарів економічна війна просунулася далі. Тепер в неї вступили державні російські банки, які почали тиснути на український бізнес - компанії, які кредитувалися у росіян.

Юрій Гаврилечко, експерт з питань економіки та соціальної політики:

- Українські підприємства зараз не можуть, якщо вони отримували кредити у валюті, віддавати їх так швидко зараз, тому що у нас майже на 50 відсотків зменшився курс гривні і зріс курс долара, і кількість кредитів, які не повертаються, вона дуже висока. Відповідно з одного боку це певна гра банків.

Так, наприклад, Сбербанк Росії нещодавно через суд поставив вимогу Запоріжсталі негайно повернути 82 мільйони доларів. Ці гроші ще 2010-го фінустанова надала українцям в кредит, для побудови шахти Бистрянської на території Росії. Тоді мали намір закінчити будівництво ще в кінці 2012-го, однак, проект за ці роки подорожчав, крім того, його не встигли добудувати. Після цього кредитор та Запоріжсталь домовилися про реструктуризацію боргу, однак майже одночасно с початком бойових дій на Сході Україні Сбербанк вирішив піти на конфлікт та подав до суду. Нині комбінат опинився у фінансовій скруті. Експерти кажуть, що російські державні банки кредитували величезну частину українського бізнесу, тож, така доля може чекати й інші вітчизняні підприємства, наприклад Укрзалізницю або Енергоатом.

Юрій Гаврилечко, експерт з питань економіки та соціальної політики:

- Банки самі себе довели до ситуації, коли їм не віддають кредити, а з іншого боку, можуть скористатися цією можливістю, щоб відсудити гроші чи майно у тих, хто кредити брав. Але з іншого боку, чи зможуть банки керувати тим майном, яке вони відсудили? Що робитиме банк з заводом?

Борис Кушнірук, експерт з питань геополітики:

- Є ризики, тому що значуща частина і активів, і депозитів пов'язані з росйськими банками, і не дай Боже, Росія дасть команду, а там в основному це банки, які залежать від держави, то якщо дадуть команду виводити активи, то - ризики існують.

Експерти прогнозують, що далі тиск може лише поглиблюватися: нині Росія планує ввести мито на українські товари, розмір якого подекуди сягатиме вісімдесяти відсотків.