Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 серпня 2014, 23:27 Суспільство
Сучасний Майдан - сумнівні люди, неадекватні дії
Сучасний Майдан - сумнівні люди, неадекватні дії

Наметів на проїжджій частині Хрещатика вже немає. Зранку комунальники, попри бійки та протистояння, розчистили дорогу. Втім, хто й коли прибере те, що залишилося, так і не зрозуміло. Мешканці шатрового містечка йти з центру міста, як і раніше, не хочуть.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- На Майдані знову гаряче, тут палять шини, таким чином його мешканці намагаються захиститись від силової зачистки, втім, кілька наметів таки прибрали.

Біля ЦУМу на Хрещатику горить найдужче. Шатра підпалили їхні мешканці, коли комунальники намагалися знести барикади на проїжджій частині. 

- Они тупо съехались сюда, окружили со всех сторон Майдан по команде, в одно время начали штурм. Трактора, машины, приехали, загружали все вещи людские, людей не пускали до палаток, все забирали, полностью, загружали все в машину. И вывозили тупо.

Така після зачищення барикада з боку вулиці Великої Житомирської. Шатра вже немає, колишні його мешканці копирсаються в речах. 

- Тут був намет, намет зірвали, розірвали, переколошматили, зараз люди шукають документи, медикаменти, речі особисті.

Неподалік стоять пляшки з коктейлями Молотова - ними мешканці наметів відбивалися від комунальників. Саме тоді в сутичку втрутився спецбатальйон Київ-1, який пильнує громадської безпеки у столиці. Втім, коли намети й барикади було зруйновано - бійці відступили.

Іти з Майдану ті, що на ньому мешкають, все одно не хочуть. Переконують - роблять тут важливі справи. Приміром, збирають допомогу для війська, до якого самі не йдуть через проблеми зі здоров'ям. Втім, попри слабкість, протестувальники доволі агресивні до тих, хто проти їхнього перебування в середмісті. За подіями у центрі столиці спостерігало багато перехожих. Чимало з них обурювалися - чому люди в камуфляжі та бронежилетах досі в Києві, а не в зоні АТО.

- Посмотрите, до чего они довели, я готова взять этих ребят, и я лично, хоть мать, мне 52 года, я готова поехать с ними защищать, сейчас, сию же минуту, посмотрите, до чего они довели.

У столичній міліції кажуть - бійці спецбатальону Київ-1 не застосовували ані силу, ані зброю. Натомість перевіряючи машини, що виїздили з Майдану під час роботи комунальників, виявили чимало цікавого.

Олександр Терещук, керівник ГУ міліції м.Києва:

- Останній автомобіль, який був затриманий, з однією особою, що була на Майдані, в неї вилучено гранатомет, вилучено автомати, вилучено різне озброєння, пістолет, багато амуниції. Крім цього, російські гроші, крім цього, два паспорти громадян Росії, один з Владіміра, другий з Грозного. Так ви мені скажіть, що ці паспорти, ці гроші роблять на Майдані сьогодні. 

Чи прийдуть комунальники на Майдан прибрати те, що залишилося після пожеж, наразі невідомо. Втім, позиція мерії міста жорстка - міліція гарантуватиме безпеку служб, котрі прибирають Хрещатик від мотлоху.