Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 серпня 2014, 22:35 Суспільство
Вояки 72-ї бригади повернулися на Батьківщину
Вояки 72-ї бригади повернулися на Батьківщину

З Росії повернулися майже всі вояки, котрі відступили за кордон під натиском терористів. Напередодні на шляху до Чернігівщини частина з них зробила зупинку в Києві. Утім, ще кілька десятків українських армійців з Федерації не відпустили - проти них, за інформацією РНБО, порушено карну справу. Бійці оголосили голодування.

Українських бійців 72-ої механізованої бригади, які внаслідок боїв були вимушені перетнути російський кордон, доправляють до військової частини на Чернігівщині. Армійці згадують обставини свого відступу. Кажуть, в оточенні їх майже безперестану обстрілювали з танків, важких гармат та систем "Град". Коли закінчилися набої, вояки висадили в повітря залишки пошкодженої техніки, знищили свою зброю й відійшли на суміжну територію. 

- 5 часов нас обстреливали. Все, что только можно: туры, минометы, грады, савушки. Все, что только можно. Мы не знали, что делать. Нам просто не было куда вырываться, это была бы верная гибель. И мы решили просто... Нам командование сказало отступать на Российскую федерацию.

На зустріч із бійцями приїхали їхні близькі, деякі з них не бачилися по 4-5 місяців. Рідні вимагають ротації.

- Та я хочу домой забрать на ночь - можно это сделать или нет! Мать там с ума сходит - 5 месяцев не видела. 

- Ми для того тут і перебуваємо, щоб їм допомогти. А яким чином? А яким чином, як ви думаєте - змінити в кінці-кінців державу.

- А чого це вони, казачки такі, не приїдуть на фронт? Такі всі патріоти. Побрити це дуже просто собі чуба. Чуба вибрили - такі собі красавчики: сидять на Майдані - бухають. Я не відказуюсь їхать на фронт. Мені все одно - я цю погань всяку, гадость не хочу пускати на Україну, ну просто на них мені взагалі дивитися стидно.

Прибуло до потяга й військове командування, яке намагалося заспокоїти людей.

Микола Паперський, заступник керівника штабу сухопутного командування:

- Ці бійці не повернуться в зону АТО. Я вам сказав: 10 днів, що з ними буде відбуватися, після того підуть в отпуск. Після отпуска прибудуть в часть. Сейчас готовяться другі військові частини на заміну - на ротацію.

Загалом на Батьківщину вже повернулося 380 вояків. Утім, у федерації досі тримають шістдесятьох українських солдатів.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Там дійсно знаходяться офіцери 72 бригади, ми не кажемо їхніх посад, але 5 з них вже висунуто звинувачення в навмисному обстрілі території Росії, це є провокація, порушення міжнародного права, і те, що не допускається до наших хлопців наш генеральний консул, це є також дуже великим порушенням норм міжнародного права.

Як повідомив командир бригади - співробітники російського ФСБ намагаються завербувати українських солдатів. На знак протесту бійці оголосили голодування.