Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 серпня 2014, 23:57 Суспільство
Івано-Франківські ДАІвці повернулися з бойового чергування на Сході
Івано-Франківські ДАІвці повернулися з бойового чергування на Сході

Із зони АТО повернулися Івано-Франківські ДАІвці. На Схід подалися як добровольці й виконували там свою професійні обов'язки - супроводжували транспорт, патрулювали дороги, перевіряли автівки. Під кулями, мов живі мішені, вистояли місяць.

40-річний Віталій Пасяка кілька діб, як повернувся із зони АТО. Проте, не складає зброї, підтримує армійську виправу. Про всяк випадок.

Сергій Мрічко, старший інспектор УДАІ:

- З ним 2 роки працюю, з будь-яких питань радий допомогти, ми ним пишаємося, дає приклад молодим.

В зону бойових дій майор Пасяка поїхав добровольцем. Там був командиром роти. Каже, війну побачив і відчув.

Віталій Пасяка, командир роти супроводу при УДАІ в Івано-Франківській області:

- Коли Слав'янськ бомбили, бачили, як вертолети наші збивають, вертольоти низько літають, бо чим вище, тим небезпечніше, але все одно збивали, льотчиків витягали, щоб ніхто не загинув.

На війні обов'язок ДАІвця був, як і в мирний час: чергування на дорозі, супровід, перевірка транспорту. І не сховатися ані у броньованій машині, ані в окопі. Інспектори невесело жартують - були там, як живі мішені.

Віталій Пасяка, командир роти супроводу при УДАІ в Івано-Франківській області:

- Запам'яталося, як колону воєнних тягнули, попали в засаду, з зенітки почали стріляти по бронетехніці, було тихо, а вони з лісу почали обстрілювати.

Вдома чоловік залишив батьків, дружину й дітей. Всієї правди про те, де працює, не розповідав. Казав - патрулює Харківщину. Що чоловік на війні - дружина дізналася згодом.

Оксана Пасяка, дружина міліціянта:

- Цілий місяць не плакала, але коли приїхав і розказав, з якого пекла, то вже тоді плакала, більше від радості, що живий-здоровий.

Іринка Пасяка, донька міліціянта:

- Я молилася, щоб тата повернувся, щоб всі повернулися, чоловіки, брати, батьки, бо кожна людина - то є велика цінність.

Вже кілька діб Віталій - у родинному колі, в законній відпустці. Батьком тут пишаються, та себе Віталій героєм не вважає.

Віталій Пасяка, командир роти супроводу при УДАІ в Івано-Франківській області:

- Ви вважаєте себе героєм?

- Ні, там багато героїв, на передовій.

Єдина згадка про війну - ось ці світлини. Віталій віднедавна знає - везти інші сувеніри: кулі чи скалки від гранат - погана прикмета.

- На знімках - хлопці на Красному Лімані, це під час обіду, біля блокпосту, міномет.

Мобілізація на Прикарпатті триває. І на війну на Сході вже готують до відправлення новий спецзагін.