Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 серпня 2014, 22:10 Суспільство
Хроніки АТО - обстріли, брехня, провокації
Хроніки АТО - обстріли, брехня, провокації

Терористи обстріляли колону українських військових, які поверталися з Росії. Це частина бійців 72 моторизованої бригади Збройних сил, які напередодні вимушені були відступити на терени Федерації під натиском найманців. Чи є загиблі серед армійців, а також інші зведення з гарячого Сходу.

Вони цілі й бадьорі. Бійці підрозділів 72-ї моторизованої бригади. Це вони напередодні через залповий вогонь терористів змушені були відступити на перепускний пункт Російської Федерації. 

- Ми не воювали, а охороняли кордони батьківщини.

- Ну и как?

- Нормально.

- Ты пограничник? А где стоял?

- Червонопартизанск. Это здесь рядышком.

Майже добу тривали перемови вітчизняного Міністерства закордонних справ з російською стороною про повернення армійців на територію України. Москва погодилася відпустити тільки частину - 195 з 311. Вранці військові рушили додому. Утім, у районі селища Успенки на Донеччині колону обстріляли терористи.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Провокація була вчинена з метою звинуватити українських військових начебто в тому, що є зрадники і таке інше, це не правда, хлопців повертали, для них підготовлені спеціальні місця, де вони можуть пройти реабілітацію, вони були беззбройні.

Під час обстрілу ніхто з військових не постраждав. Утім, армія має втрати в інших боях: троє бійців загинули, 46 поранені. Цієї доби по силах АТО терористи відкривали вогонь майже три десятки разів. Атакували, зокрема, аеродром Луганськ. Відеопідтвердження бойовики виклали в мережу.  

- Сейчас Град ополченцев произведет залп из 20 реактивных снарядов по аэропорту Луганска.

Наслідки таких обстрілів іноді дуже сумні - гине мирне населення. У Луганську гарматнем убило мотоцикліста - зовсім юного хлопця.

- Очередной снаряд накрыл мотоциклиста, его еще даже не вывезли.

А це Донецьк. Набій влучив у Жигулі, які рухалися вулицею. Чоловікам, що були в салоні, пощастило - вони вижили.

- А живые пацаны все, да - все в порядке, это гаубица!

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Українські війська не обстрілюють, війська не обстрілюють міста і не наносять авіаударів по містах, по житлових районах, це, мабуть, єдина монопольна робота саме терористів.

Обидва східні обласні центри поки цілком під контролем терористів. Тим часом в РНБО підтверджують - збройні сили України та добровольчі батальйони підійшли впритул до Донецька. Поки вони на околицях і готують операцію з визволення міста. Тож про штурм казати зарано.

Тривають обстріли української території військами Федерації. Зокрема, з артилерійських систем і Градів атакували прикордонників неподалік Василівки та Амвросіївки. Загиблих серед армійців немає. До кордону Москва стягує дедалі більше підрозділів. Нині це вже більше 45 тисяч бійців і сотні одиниць техніки. Ось яку колону, що рухалася у супроводі поліції, вдалося відзняти водієві. Чоловік слів не добирав.

Також Росія розпочинає безпрецедентні за своїми масштабами військові навчання. Залучає головно авіацію - більше ста літальних апаратів. Знову таки - близько до кордонів з Україною. В РНБО вже заявили - це чергова провокація північних сусідів.