Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 серпня 2014, 22:13 Суспільство
Хроніки АТО - пекельні вихідні
Хроніки АТО - пекельні вихідні

Пекельна ніч видалася для підрозділів 72-ї моторизованої бригади, які намагалися вирватися з оточення в районі Червонопартизанська. Армійців розстрілювали з систем Град, артилерії, танків і мінометів. Врешті тільки частина хлопців вийшла на безпечну місцину. Інші потрапили на територію Росії.

Вони намагалися вийти з кільця - підрозділи 72-гої моторизованої бригади Збройних сил України. Планова операція почалася на світанку. Тоді ж по армійцях узялися гатити. Частині вояків вдалося вирватися з оточення. Інші стали до бою. Боролися до останнього набою. Але зрештою вимушені були відступити до перепускнощго пункту на території Росії. Точної кількості військових, котрі опинилися за кордоном, в РНБО сповістити не можуть. Відомо лише, що серед них представники Збройних сил і прикордонники. 

- На разі ми робимо все, щоби повер6нути наших військових додому. Під час проведення операції там не залишилося жодної одиниці справної військової техніки.

Загалом терористи пожвавішали - кажуть у Раді нацбезпеки. Продовж доби 39 разів вони вели вогонь по українських військових. П'ятеро армійців загинули, 14-ро - поранені.

Олексій Дмитрашківській, речник АТО:

- 6 разів вівся обстріл з Град десантників, також 6 разів з мінометів обстрілювали аеродром Луганськ.

Утім, є й добрі новини. Силам АТО вдалося визволити місто Ясинувате на Донеччині.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України: 

- Є важливим пунктом залізничного сполучення, звільнене місто дозволило охопити Донецьк з півночі та перекрити один з важливих каналів постачання зброї та техніки для терористів.

Відтак нині мапа протистояння ось така: коло територій, підконтрольних терористам, звужується. Крім того, в соцмережах представники різних батальйонів повідомляють, що вони входять у найбільші міста: Азов - у Донецьк, Айдар - у Луганськ. Тут і дійсно не вщухають бої. Оце селище Петрівське неподалік Донецька.  

- В подвал попала бомба, слава богу, люди остались живы, девочка 17 лет с шейными осколками, вытягивали, мальчик сидел, плакал - ее брат.

Луганськ взагалі на порозі гуманітарної катастрофи.

Ірина Веригина, в.о. голови Луганської облдержадміністрації:

- Бо немає світла, електрики не встигають його відновлювати, бо постійно йде обстріл міста. І тіла людей, які знаходяться в морзі - ми розуміємо, що там відбувається. І не всі тіла завозять до моргу, бо відстріляні люди просто лежать на вулицях Луганська.

В РНБО закликають людей покинути охоплені терористами території.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Для прийому вимушених переселенців біля Донецьку у сели Дачний мринць Маріїнського району та місто Щастя Луганської області розгорнуті дві додаткових пункти для зустрічі осіб, які переміщуються гуманітарними коридорами.

Гуманітарні коридори відкриті кожного дня від 10-ї ранку до 4-ї вечора. По додаткову інформацію люди можуть звертатися за телефоном 101 у Державну службу з надзвичайних ситуацій.