Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 серпня 2014, 00:04 Суспільство
Напередодні свята - десантники на вістрі АТО
Напередодні свята - десантники на вістрі АТО

Бійці 79-ї аеромобільної бригади та ще кілька підрозділів армійців і досі перебувають на кордоні з Росією. Вони виконують поставлене завдання - каже їхнє керівництво. Тож поки вояків у повному складі звідти не виведуть. Хоч із втратами, але бійцям зрештою доправили харчі й бойові припаси.

Ці залпи, каже Дмитро, й досі гуркочуть у його голові. Хоча чоловік вже кілька днів у тиші - в столичному військовому шпиталі з нервовим зривом. Він командир БМП, який серед інших намагався довезти колегам харчі та бойові припаси.

Дмитро, військовик:

- Там, в окруженіі, до яких помощь дійти не може, ми вводим колони, до них не доходим, нас просто мінірують, обстрелюють, роблять засади, чи знають, що будуть йти колоною.

І нині там армійці несуть службу. До речі, керівництво Високомобільних десантних військ не заперечує, що хлопцям тяжко. Але завдання треба виконувати.

Юрій Галушкін, в. о. командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ:

- Там військові не завжди були забезпечені водою і продуктами - це правда. Колона з продуктами, боєприпасами пройшла з втратами, але пройшла. Я не можу деталізувати, чому ці військові знаходяться в тому районі, яке завдання виконують.

У жалобі десантники й за загиблими колегами в Шахтарську. Там терористи обстріляли колону 25-ї бригади. Українські військові вступили в бій. Але зазнали втрат, щонайменше, 10-ро загинули. 25-та окрема повітрянодесантна бригада з Дніпропетровська була на слуху в усієї країни у квітні цьогоріч, на початку заворушень на Сході. Ось кадри, де колону з бійцями заблокували місцеві мешканці поблизу Краматорська.

Олексій, військовик:

- Говорят, что мы приехали на них нападать и т.д. А на самом деле? Поступила команда от пункта а в пункт б приехать.

Солдатів тоді випустили з оточення тільки після того, як вони віддали затвори й бійки від автоматів. До вчинку десантників громадськість тоді поставилася по-різному. Бригаду навіть погрожували розформувати.

Юрій Галушкін, в. о. командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ:

- Насправді тоді, коли всі смакували кадри: і десантники не справилися з завданням, а 25-та бригада боягузи, тоді завдання було виконано, насправді другий батальйон на чолі з майором Сущенко, він зайняв аеродром Краматорськ.

2 серпня Високомобільні десантні війська України відзначають професійне свято. Їхній керівник каже - нинішня ситуація допомогла очуматися від занепаду.

Юрій Галушкін, в. о. командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ:

- Не були наші частини готові в повному обсязі, не було у нас коштів в державі утримувати в повному штаті військові частини, ми готували по одному батальйону - це надзвичайно дорого.

Тож пропонують, нагадуючи свій девіз - "ніхто крім нас" - комплектувати війська швидкого реагування у мирний час повністю.