Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 липня 2014, 00:33 Суспільство
Луганщина - хроніки АТО
Луганщина - хроніки АТО

Атакують терористи й Луганськ. Там знову гинуть мирні мешканці. Набій найманців влучив у подвір'я будинку для людей похилого віку. Окрім того, російські війська продовжують облаштовувати свої вогневі позиції поряд із державним кордоном та обстрілювати бійців АТО.

Це моторошні кадри з Луганська. Терористи обстріляли будинок для людей похилого віку. П'ятеро пенсіонерів, що відпочивали на подвір'ї, загинули. 

- В голову ему попало?

- Да, в голову попало, лицо снесло, мозги.

Неспокійно було майже в усіх районах міста. Від скалок набоїв за останню добу постраждали восьмеро городян. Більшість населення відрізана від водопостачання, немає світла і зв'язку. Поїхати з Луганська люди також не можуть. Бойовики не погоджуються створити гуманітарний коридор. Хоча всі умови є. Про це на свій сторінці у Фейсбуці зазначила виконувачка обов'язків голови луганської облдержадміністрації Ірина Веригина.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- В Луганську там вже повністю заблокували вихід з міста бойовики й контролюють, щоб жодна машина не вивезла мешканців. Про гуманітарний коридор мова не йдеться. Якщо раніше нам вдавалося організувати вивіз потягів з Луганська, то зараз вони не дають можлиовості вивезти хоча б один потяг.

Українські військові запевняють: Луганськ визволять від терористів, проте коли - невідомо. Складність полягає в тому, що найманці використовують мирних мешканців, як живий щит.

***
А це вже Новосвітлівка. Тут постійними обстрілами теж пошкоджено будинки, поранено людей.

- Ось дивіться, всі вікна повибивало, машину ось, он упало, вот оно...

Збройні сили Російської федерації продовжують облаштовувати вогневі позиції поблизу кордону з Україною. Кількість військової техніки щодня зростає, а нападів вже сотні. КПП Довжанський і Маринівка не працюють, бо постійними обстрілами їх майже знищено. Нині терористи намагаються відбити стратегічну ділянку Савур-Могилу, яка нині під контролем українських вояків. Там точаться запеклі бої.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Вогневу підтримку бойовикам під Савур-могилою здійснювали російські військові з села Новоалександровське, установки Град стріляли з позицій, розташованих на території РФ, на відстані 200-300 метрів від державного кордону.

Нові докази великого скупчення техніки російських вояків знову з'являються в соцмережах. Ось солдат федерації вихваляється системами залпового вогню, вказує місце розташування та підписує світлини "Градами на Україну".

Українські вояки борються й за визволення Сніжного та Первомайська. Немає бойовиків більше у Степанівці. Армійці увійшли до Шахтарська, Тореза та  Лутугиного. Авіація завдала кілька точкових ударів по позиціях терористів. Знищила бронетехніку, артилерійські комплекси та живу силу. Втім, й серед армійців є втрати. За останню добу на буремному Сході загинуло 10 захисників, 55 поранені.