Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 липня 2014, 23:10 Суспільство
Ситуація на Сході
Ситуація на Сході

Визволення Лисичанська - там нині точаться найзапекліші бої. Армійці наступають і вже перекрили терористам усі шляхи відступу. Тим часом із Росії продовжують обстрілювати українські населені пункти, й цьому є незаперечні докази.

Лисичанськ у вогні. Там уже кілька днів триває запеклий бій. Українські військові взяли терористів у кільце, перекрили основні шляхи постачання зброї, живої сили та відступу. Непереливки й місцевим: бойовики облаштовують свої вогневі позиції на подвір'ях і хаотично стріляють урізнобіч. Снаряди часто летять  до багатоповерхівок.

У Раді нацбезпеки запевняють: по населених пунктах не працює артилерія та авіація. Місто від терористів зачищають наземні підрозділи. 

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- Наземні сили здійснюють звільнення міст виключно за допомоги стрілецької озброєння, тому крок за кроком, вулиця за вулицею йде звільнення міста, тому саме й з-за того, що там не можна використовувати важку техніку, ця операція така затяжна.

Місцевих нині просять не полишати осель. Терористи ж тим часом встигають знімати відео на згадку та хизуватися власними силами й тактикою ведення бою.

- Аллааааї Акбаааар!

Неспокійно й в інших районах зони проведення АТО. Українські військові продовжують наступ із західної частини Донеччини і з півночі Луганщини. Та бойовики ведуть постійний обстріл позицій українських вояків. За останню добу таких було майже три десятки. Не припиняється вогонь й з російської території. Страждають, знов-таки, прикордонні пункти. А в Інтернеті, окрім нещодавнього відео, що зафільмували в Гуковому, де в бік України працює Град, з'являються й нові докази обстрілів з території федерації. Зокрема, російські армійці виклали до соцмереж власні фото, зроблені в Матвеєво-Курганському районі, що поблизу кордону України. Російські солдати пишуть: гатять по Україні цілу ніч. Й навіть додали маршрути, звідки приїхали. Натомість у Росії продовжують поширювати інформацію, що українські військові завдають по силах так званих ЛНР та ДНР ударів забороненими фосфорними бомбами.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- Наголошуємо, що даний тип боєприпасів не знаходиться на озброєнні ЗСУ. У той же час Україна отримала незаперечні факти з переговорів так званих ДНР, ЛНР про отримання фосфорних боеприпасів саме з Росії, тому є всі підстави стверджувати, що російські найманці звинуватять українських військових у їх використанні.

За добу на Сході загинуло четверо захисників, серед них і командир військової частини Нацгвардії Олександр Радієвський. Тридцять п'ятеро вояків поранено.