Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 липня 2014, 20:34 Суспільство
Як Грузія відроджувалась завдяки реформам
Як Грузія відроджувалась завдяки реформам

Країна без корупції та бюрократії, де держава працює задля людини, а не навпаки. Це про Грузію. Що відродилася завдяки реформам, які десять років тому розпочала команда Михайла Саакашвілі. Нині паспорта чи іншого документа там видають за двадцять хвилин, а рейтинг народної довіри до поліції перевищує вісімдесят відсотків. Чи до можна досягти цього в нас? Грузинські реформатори впевнені - так. Нині вони в Україні, щоби поділитися своїм досвідом і перетворити її на державу європейської мрії. Шанси оцінила Емілія Дєнєжна.

Пан Гія у грузинському бізнесі вже двадцять сім років. Знає, як було десятиліття тому й нині. Різниця - каже - величезна.

Гія Гіперадашвілі, бізнесмен:

- Десять лет назад мы почти забыли, начали забывать, что такое взятка. Сейчас мы уже не хотим вернуться честно говоря. И наверное, в сто раз легче начинать бизнес в Грузии, чем в любой другой стране, не только в Украине.

Коли тут почали радикальні реформи, корупція панувала в усіх сферах життя. Проте тоді влада взяла за мету повернути державу обличчям до людини. Георгій Вашадзе, колишній заступника міністра юстиції країни, особисто розробляв проект комфортних для людей установ, де вони можуть просто і швидко отримати будь-які документи. Так виникли Будинки Юстиції. Система - електронна, сама собою викорінює бюрократію.

Георгій Вашадзе, колишній заступник Міністра юстиції Грузії:

- Самый главный принцип состоит в чем - если у государства есть эта информация, человек не должен сам приносить справки с того департамента, с первого, второго, третьего и так далее. Мы, как бюрократия, должна менять между собой информацию. Я как гражданин не должен думать о том, как вы это сделаете.

Всі послуги в будинку юстиції можна отримати за стандартною процедурою чи пришвидшеною. Утім, заплатити за терміновість дозволяють лише офіційно. Тоді й одержуєш паспорта за двадцять хвилин. За додаткові гроші співробітника прийде в офіс чи додому. Якщо людина за кордоном загубила своє посвідчення особи, може через Скайп замовити потрібні документи. Все це - аби громадянин почувався комфортно у спілкуванні з державою. А щоб і в безпеці - у країні реформували правоохоронну систему.

Костянтин Мчедпішвілі, колишній офіційний представник МВС Грузії в Україні

- Приглашали, масса приглашали сотрудников. Заходишь, сидит там зам-министра, один, второй, гражданские деятели и спрашивают: ребята, вы брали деньги? По одному. Кто-то говорит: нет, я денег не брал. Все, до свиданья. Из органов выганяли.

Переважну більшість правоохоронців змінили. Тим, хто зізнався, що брав хабарі, дали можливість почати нове життя. Поступово співробітникам підвищили зарплатню та премії. Але особовий склад регулярно перевіряли. Будь-хто, кого схопили на гарячому, діставав законне покарання. Саму ж правоохоронну систему реформували докорінно. Зокрема, всі свідчення слідчий вносить до комп'ютерної бази, затверджує електронним підписом, надсилає прокуророві, який ставить свою резолюцію. Далі документ отримує суддя і призначає дату попереднього слухання. При цьому людину опитують у приміщенні з прозорими перЕділками та відеоспостереженням.

Костянтин Мчедпішвілі, колишній офіційний представник МВС Грузії в Україні:

- Следователь вызывает, если он в статусе подозреваемого задерживает, его переводят в КПЗ... Это все в электронном виде, там экспертиза, и моментально, как он допрашивает, он переводится в комнату предварительного заключения. Это все в прозрачном виде. Все в стекляном. Все на ладони.

Неможливо дати хабара і працівникові митниці. Чому? Хоча б тому, що його просто не видно. Система працює так, що в аеропорту працівники не турбують подорожувальників. При цьому повсюди на летовищі відеокамери та кінологи з собаками, тож безпеку пасажирам гарантовано. А бізнесмени оплачують розмитнення через інтернет-банкінг. Така простота сервісу й усунення корупційних обхідних шляхів у багатьох сферах збільшила бюджет Грузії вдесятеро. Фахівці кажуть: в Україні можна провести реформи навіть ефективніше.

Георгій Вашадзе, колишній заступник Міністра юстиції Грузії:

- Многие говорят, Грузия маленькая, поэтому и вышло. Нет, наоборот, потому что Украина большая, здесь намного больше ресурсов. здесь намного лучше и проще можно это все сделать.

При цьому грузини наголошують: змінювати треба одразу всі сфери й дуже швидко. Адже якщо хабарів не братимуть поліціянти, а вимагатимуть митники й чиновники, зусилля зійдуть нанівець. Самі реформатори-практики - розповідає Гіоргій Вашадзе - нині співпрацюють і з Верховною Радою, і з офісом прем'єра, і зі столичною мерією. Вже створюють систему електронних державних закупівель. А ще в Києві чи Дніпропетровську грузини планують запустити пілотний проект аналогу Будинку юстиції. Головне, кажуть, мати політичну волю і не втратити унікальної нагоди, коли вся міжнародна спільнота кинулася допомагати українцям. Другого такого шансу може й не бути.