Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 липня 2014, 22:39 Суспільство
В Amnesty International ввжають, що на Донбасі крадуть та мучають людей
В Amnesty International ввжають, що на Донбасі крадуть та мучають людей

На Донбасі викрадають та жорстоко мучать людей. Міжнародна організація Amnesty International зібрала докази побиття та інших катувань проукраїнських активістів і журналістів на Сході продовж останніх трьох місяців. Урядові України радять створити єдиний реєстр випадків викрадень, щоб ретельно розслідувати їх.

Сьогодні обличчя дев'ятнадцятирічного Сашка - у шрамах та синцях. Проте проукраїнський активіст вважає себе щасливцем просто тому, що вижив. Коли проросійські бойовики викрали хлопця в Луганську, вони мордували його двадцять чотири години на добу.

Постраждалий:

- Вони били мене кулаками, стільцем, всім, що потрапляло під руку. Вони гасили сигарети об мою ногу і катували мене електричним струмом. Це тривало так довго, що я не міг нічого відчувати, я просто знепритомнів.

Окрім фізичних тортур, кати піддавали Сашка і психічним. Регулярно притуляли пістолета до його голови і погрожували застрелити через дві-три години. Звільнили активіста лише після того, як його батько заплатив викуп - 60 тисяч доларів, які збирали всім Луганськом. Історія проукраїнської активістки Ганни теж не залишить байдужим. Дівчину тримали в підвалі шість днів, теж весь час мучили, а потім обміняли на полонених сепаратистів.

Постраждала:

- Мужчина, который издевался надо мной, сказал: пиши кровью на стене Я люблю Донбасс. И если не сможешь написать, если тебе не хватит крови, я тебя застрелю. И я вот так вот брала кровь, и левой рукой писала на стене.

При цьому в Емнесті Інтернешнл переконані, що кати-найманці здебільшого справжні професіонали. Тобто, в них є минуле, пов'язане або з правоохоронними органами, або якимось іншими силовими структурами.

А ось активісти громадської організації Євромайдан СОС вбачають руку Москви в більшості випадків викрадень і катувань на Донбасі. Мають і докази цього, ними поділилися російські правозахисники. Тому закликають визнати федерацію державою, яка підтримує міжнародний тероризм і співпрацює з бандитськими угрупованнями на сході України.

Завдяки нашим колегам з Меморіалу нам стало відомо, що по суті на сході України зараз імплементована та сама система заручників, захоплення заручників і тортур, яка свого часу існувала в Чечні, існувала під час другої чеченської війни, і навіть на рівні персоналій. Пан Гіркін, відомий як Стрілок, відомий ще з другої чеченської війни. У Меморіалу є шість кейсів, де зафіксована його участь саме в примусовому зникненні людей.

А ще активісти бідкаються: держава не допускає їх до спільних з органами влади практичних дій з визволення заручників, бо вважає цю царину своєю монополією. Зокрема, омбудсмен повідомила про створення спеціальної переговорної групи за участі МВС та СБУ, проте громадського сектору до неї не долучають.