Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 липня 2014, 21:52 Суспільство
Під Сумами релігійна спільнота створила табір для біженців
Під Сумами релігійна спільнота створила табір для біженців

Релігійна громада облаштувала табір для біженців поблизу Сум. Для цього викупила базу відпочинку "Дружбу" в сосновому бору. І тепер сюди їдуть зі сходу цілими сім'ями.

Любов Попова, мешканка м. Слов'янська:

- Ну стріляли, ну ми надіялись, шо воно так недовго буде, это у каждого таки мислі були. Ну а потом коли серйозно стали Україну отсаювать, воно, конечно, серйозние вещи пошли. Я сюди з дітворою, онуками, дочкой, зятьом приїхала сюда.

Перші півсотні переселенців прибули в табір наприкінці травня. Нині їх 85-ро. Під одним дахом мешкають і дорослі, і діти. Але не бідкаються, бо мають найголовніше - мирне небо над головою.

Ірина Ломкова, мешканка м. Сіверськодонецька:

- У нас все только началось, 9-етажки разбомблены. Это все вот, что сегодня. У нас есть химический комбинат, если туда снаряд попадет, то как раз можно уже не воевать. Амиак, в общем, Чернобыль обеспечен второй. Поэтому люди вывозят хотя бы детей.

Сум'яни дбають про цих людей. Невпинним потоком везуть їжу, одяг, іграшки, техніку. Серед таких волонтерів - Андрій. Власним коштом щотижня завантажує машину й доправляє у Дружбу найпотрібніше.

Андрій Безрук, сум'янин:

- Здесь находяться дети, которим понадобиться помощь, одежда. Они не виновати. У нас нету разделений - дети Востока или Западной Украини. Они все одни. Сюда требуется постоянно помощь и в принципе для любого нормального человека, который сейчас находиться не на войне, как говориться, в тылу, это наша задача.

Останнім часом активність сум'ян пригасили чутки про те, що в таборі прихистили сепаратистів. Відтоді доброчинних візитів поменшало. Та, на щастя, кажуть люди, повірили цьому не всі.

Ірина Головань, адміністратор табору "Дружба":

- Активності вже такої немає, як була. Але є такі люди, як Андрій, які приїжджають і допомагають нам, допомагають об'ємно, скажем так. Не просто пачку масла привезти, а привозять на тисячі гривень. Тобто спасибі, шо є такі люди як він, коли можна зателефонувати, коли нам щось потрібно і вони привозять.

Самі переселенці без діла не сидять. Дорослі шукають роботу, аби мати можливість винайняти житло, тобто звільнити гостинно надані будиночки для інших біженців. А діти пишуть листи тим, хто боронить їхні міста.

Яна Азимова, мешканка м. Краматорська:

- Ми вдячні їм за те, що вони з нами, і захищають нашу країну.