Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 липня 2014, 21:45 Суспільство
Осінню в Криму можуть ліквідувати Меджліс
Осінню в Криму можуть ліквідувати Меджліс

Вже восени окупаційна влада Криму спробує ліквідувати Меджліс. Так вважає лідер кримсько-татарського народу Рефат Чубаров. На його думку, це буде одним із методів тиску на кримців-патріотів, аби зробити їх лояльнішими до Росії. Серед інших способів - викрадення та тортури над активістами, регулярні виклики на допити до Федеральної служби безпеки. Про інші порушення прав людини на території окупованого Криму і про реальні дії Києва щодо захисту наших громадян на півострові - у сюжеті Емілії Дєнєжної.

Зникнення та загибель людей. Обмеження прав кримських татар і репресії. Це сумні реалії окупованого Криму, запевняє лідер Рефат Чубаров. Сам він змушений з материка захищати громадян України, що перебувають в автономії. Адже окупаційна влада заборонила йому в'їзд на півострів. В інтернет потрапили кадри, на яких прокурор "Няша" зачитує незаконне рішення.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу:

- Я не розумію російської мови. Перекладіть будь-ласка на державну. Перекладіть на державну українську або кримсько-татарську.

Понад сто кримських татар вже притягли до судової відповідальності і призначили величезні штрафи лише за те, що вони просто зустрічали Мустафу Джемілева третього травня на кордоні між півостровом і материковою Україною. Проте страждають від не правочинних дій окупаційної влади й решта населення, наголошує пан Чубаров.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу:

- Практично кожна людина, і не тільки з кримських татар, в яких є активне життя, вони обов'язково стикаються одного дня з таким явищем, як співбесіда з співробітниками ФСБ.

Віднедавна Росія посилила кримінальну відповідальність для тих, хто не згоден з анексією Криму. Це стосується не лише публічної позиції, а й заяв в інтернеті.

Георгій Логвинський, голова Експертної ради Міністерства юстиції України:

- Вже за декілька днів після того, як зазначений закон було ухвалено, вже прокурором Крима була порушена кримінальна справа та навіть доправлена до суду щодо особи, яка в контакті висловила незгоду. За моєю інформацією, ця особа - представник кримсько-татарського народу.

Пан Мустафа Джемілев, лідер кримських татар, порівнює нинішню окупацію півострова з нашестям 1873-го року. Тоді Катерина обіцяла місцевому населенню щасливе життя у складі Російської імперії, а сама наказала знищити еліту народу. Решті ж створила такі умови, що вона просто змушена була покинути свою Батьківщину.

Мустафа Джемілєв, екс-голова Меджлісу:

- Двум руководителям меджлиса крымских татар запретили вьежджать на территорию Крыма, нагло, цинично, это люди, которые приехали на танках, на моей Родине, и определяют, кому там жить, а кому нет.

Міністр юстиції України Павло Петренко запевняє: держава захищатиме інтереси кримців, права яких порушують, у міжнародних судах. Урядовець переконаний: Москва заплатить за свої протиправні дії.

Павло Петренко, міністр юстиції України:

- На сьогоднішній день слухаються дві великі справи у Європейському Суді з прав людини, які стосуються окупації Криму і протиправних дій Росії з терористами на сході Країни. Перша справа стосується саме подій, які відбулися в березні місяці під час військової агресії російської федерації, і в цій справі ми фіксуємо всі факти викрадення військових, дипломатів, цивільного населення, вбивств і катувань. Таких фактів дуже багато.

Міністр наголосив: хоча в Києва немає таких ресурсів і лобістів, як у Москви, натомість за Україну - правда. І не сумнівається, що міжнародна спільнота також стоятиме за справедливість.