Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 липня 2014, 21:41 Суспільство
Бійці 25 аеромобільної бригади поскаржились у Міноборони на службу
Бійці 25 аеромобільної бригади поскаржились у Міноборони на службу

Не доїдають, зазнають принижень від командирів і вчаться самі воювати - з такими претензіями звернулися бійці Дніпропетровської 25-ої повітряно-десантної бригади до міністерства оборони. Армійці кажуть: якщо їхніх проблем не владнають - підуть до президента.

Павло та Дмитро - бійці 25-ої аеромобільної бригади. Нещодавно вони були в зоні АТО, а нині самовільно поїхали зі своєї частини до Києва. Зазначають: порушили статут, бо набридло мовчати. Адже воюють у жахливих умовах. Тож вирішили висловити свої претензії просто в обличчя командуванню. Мовляв, на передовій їм не вистачає елементарного - їжі.

Павло, десантник:

- Обеспечение у нас слабое, спасибо большое волонтерам, благодарность родственникам, друзьям, которые звонят, спрашивают, что надо. Завтрак - это килька в томате, обед - тушенка, ужин - опять три банки кильки в томате, желудок не выдерживает.

Десантники розповідають: командири їх весь час цькують, спілкуються з ними нецензурно й нахабно, навіть, штрафують. А ще хлопці зізнаються: їх кидають в зону АТО, тоді як більшість воювати не вміє. До бригади набрали не лише військовозобов'язаних, а й добровольців. І їх - не вчать.

Павло, десантник:

- Хочется сказать, чтобы были проведены учения, то есть, пока мы находимся не в зоне боевых действий, чтоб проводилися учения. Обучение - это будет меньше смертности, травматизма, потому что если бойцы обучены, это будут действительно бойцы.

Дмитро, десантник:

- Не все десантники призвались в 25-ю бригаду, есть и летчики, есть и страйбатовцы, пограничники, не все по специальности, и я считаю, что за 30 дней выучить специальность сапер невозможно.

До Києва приїхало лише кілька бійців, утім, підписів невдоволених побратимів привезли з собою сотню. Чиновники з мін оборони пообіцяли всі скарги перевірити

Олександр Розмазнін, в.о. керівника ГУ з роботи з особовим складом Збройних Сил України:

- Фамілії цих командирів, начальників ми записали, проведемо розслідування, будуть прийняті певні міри до тих посадових осіб, які допустили певні порушення.

Проте додають: не такий страшний чорт, як його малюють. А хлопці повинні витримувати всі негаразди долі мужньо і не скаржитися.

Юрій Галушкин, в.о. командувача ПДВ Збройних Сил України:

- Виконуючі важкі, складні завдання не можливо звертатися до військовослуужбовця, кицюня, ти йди он туди, ляж в окоп і дивись туда бувають грязні окопи, порвані ботинки, і буває немає часу поїсти буває й таке. А те, що їм не дають бананів - это правда.

Волонтери, які допомагають десантникам, запевняють: так просто скарги військових не залишать. І якщо міністерство оборони цього питання не вирішить - підуть до президента. Кажуть, що мають відео і фото докази всіх порушень.

Марія Ковалевська, волонтерка:

- Мы выработали план, что мы собираем рапорты от личного состава рапорты будут собирать волонтеры, будем подавать их в мин обороны, официальные обращения, которые будут рассматриваться, они назвали сегодня много фактов которые являются фактически преступлениями, в них надо разобраться.

Своєю чергою командувач повітряно-десантних військ пообіцяв: бійців, котрІ самовільно поїхали з частини - цього разу покарають лише доганами.