Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 липня 2014, 22:33 Суспільство
Ярема не виключає силовий розгон Майдану
Ярема не виключає силовий розгон Майдану

Новопризначений генеральний прокурор Віталій Ярема вимагає від МВС та СБУ дати лад у центрі столиці. І ці вимоги співпадають з бажанням багатьох пересічних киян. Відтак, нинішніх мешканців Майдану вкотре просять звільнити вулиці, інакше - піти їм допоможуть.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Прибрати барикади та палатки з головної площі столиці радить майданцівцям генеральний прокурор Віталій Ярема. Каже революція гідності закінчилася,а отже і люди мають їхати додому.

Майдан більше не виконує тих функцій, заради яких збирався - певен керівник відомства. Каже: останнім часом на центральні площі країни більше злочинів, ніж добрих справ. А ті, що тут лишилися - вже не нагадують героїв, чи воїнів світла.

Віталій Ярема, генеральний прокурор України:

- Починаючи з кінця лютого на території майдану та прилеглих територіях і будівлях, які захоплені так званими представниками майдану вчинено 158 злочинів, серед них 4 випадки заподіяння громадянам тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, більше 14 розбійних нападів, 73 факти крадіжок, 18 фактів нанесення тілесних ушкоджень, до сьогоднішнього дня в центрі міста залишається захопленими 19 адміністративних будівель.

Що таке доброзичливість тутешніх активістів - нещодавно дізналася і знімальна група програми Свідок. Журналісти приїхали до центру Києва, коли почули, що в одній з барикад може бути вибухівка. Кореспонденти виконували свою роботу, раптом на них налетіли люди в камуфляжі. Чоловіки, котрі назвалися майданівцями, погрожували медійникам, штовхали їх і техніку.

Проти того, що нині коїться на Майдані, й пересічні кияни, й гості міста. Кажуть, центр столиці перетворився на смітник.

Самі ж майданівці твердять - їх поливають брудом. І жодної п'яної, неадекватної, чи агресивної людини тут не зустрінеш.

Йдемо до Жовтневого палацу, в якому мешкають активісти. Хлопці готуються обідати: на столі риба та.. пиво.

У сам Жовтневий палац знімальної групи не пускають. Пояснюють - у приміщенні саме почалася санітарна година. А ось чому й досі мешкають у наметах та яку високу мету обстоюють - майданівці нині й самі пояснити не можуть. Висловлюються завуальовано, мовляв, стоятимуть тут до перемоги. Якої саме - не поточнюють.

Леонід, активіст:

- Ми будемо тут до перемоги, до перемоги якої? до перемоги",поки ми не змінимо систему влади.

До перемоги не має наміру чекати Генеральна прокуратура. У відомстві кажуть: якщо майданівці добровільно не підуть з центру Києва та не звільнять адміністративних будівель - то правоохоронці діятимуть рішуче і розганятимуть.