Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 липня 2014, 22:23 Суспільство
Військові скаржаться на обстріли блокпостів на Сході України
Військові скаржаться на обстріли блокпостів на Сході України

Бойовики продовжують обстрілювати блокпости військових на Сході України. Є загиблі та поранені. У Слов'янську правоохоронцям вдалося запобігти терактам, що їх найманці готували до візиту Петра Порошенка. Тим часом, лідери бандитів не приховують - у них не досить сил утримати Луганськ і Донецьк.

Бойовики продовжують обстрілювати блокпости військових. Лише за минулу добу вогонь вели по 6-ти укріпленнях, зокрема поблизу кордону. Вночі найманці атакували пункт Юганівку Станично-Луганського району. Саме тут нині дислокується Луганський загін, після того, як його базу в обласному центрі знищили бандити. Та й цього разу вони влаштували справжнє сафарі на охоронців рубежів. Вночі відкрили вогонь з мінометів по позиціях військових. Армійці припускають, що по них стріляли з сусідньої країни, адже вона починається за кілька сотень метрів. Восьмеро бійців поранено. Постраждалих серед мирних мешканців - немає. Проте міни зруйнували кілька осель, пошкодили городину й виноградники. Частина набоїв - не вибухнула. На місці експерти з'ясовують, чи атакували найманці з Росії.

Сергій Приходько, прикордонник КПП Юганівки:

- Випущено близько 20 мін по розташуванню загону і загалом до 50 мін по території, яка прилягає до місця розташування. Було поранено 8 наших військовослужбовців. Завдано шкоду техніці і позиціям, які прилягають до місця розташування.

Сергій, постраждалий:

- В течении получаса продолжалось это. Веранду разбомбили, считай все повылетало.

Під час атак найманців загинули 3-є військовиків. Зокрема й керівник штабу 5-го батальйону територіальної оборони. У командира поцілив ворожий снайпер. Українські вояки наголошують, почастішали випадки, коли бандити вдають бійців Національної гвардії і з комплексів "Град" обстрілюють населені пункти.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО:

- Командування Нацгвардіі офіційно заявляє, що її підрозділи не мають на озброєнні установок залпового вогню "Град" і керуються у повсякденній діяльності тільки законодавством України і не застосовують зброю проти мирного населення.

Тим часом у Слов'янську до прибуття президента Петра Порошенка готували теракти. Скоїти напади мали намір дві диверсійні групи, та їх затримали правоохоронці. Про це повідомив прес-секретар керівника держави Святослав Цеголко. Під час своєї робочої поїздки до визволеного міста, гарант заявив: воно має повернутися до нормального життя, тому ремонтні бригади працюватимуть цілодобово. Зі слів Порошенка, першочергове завдання для місцевої влади - поновити зруйновані житла, щоб біженці мали куди повернутися. А ще - 1 вересня діти повинні піти до школи.

Петро Порошенко, президент України:

- Вуличних боїв у Донецьку не буде! Вони вже так ці терористи сидять не тільки в мешканців Слов'янська, а й мешканців Донецька. Тому заклик один: мир, складання зброї, амністія.

З кожним днем гине дедалі більше терористів. Лідери бойовиків публічно заявили, що набиратимуть найманців серед місцевих за російські гроші. І не приховують, що вдаватимуться до примусової мобілізації. Водночас ватажки бандитів бідкаються, що Росія їх покинула, а сили АТО мають перевагу в десятки разів за кількістю як бійців, так і бронетехніки.