Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 червня 2014, 23:36 Суспільство
Зі Сходу повернулися черкаські курсанти-прикордонники
Зі Сходу повернулися черкаські курсанти-прикордонники

Сьогодні більше трьохсот курсантів та офіцерів Оршанецького центру Держприкордонслужби повернулися з Донеччини. Хлопців відрядили на Схід ще до закінчення навчання. Там вони пробули 95 днів. На Черкащині бійців зустрічали як героїв.

Своїх братів та синів у шеренгах вишукують розчулені родичі. Ліля Павлова видивляється чоловіка. Мріє зараз лише про одне.

Ліля Павлова, дружина курсанта:

- Обійняти просто, і більше нічого, і нікуди щоб більше не відпускати, це саме головне, шоб просто був рядом.

А ось той, за чиє життя вона молилась останні три місяці. Микола Павлов каже, вже після перших пострілів зрозумів, що приїхав на справжню війну.

Микола Павлов, курсант:

- Після першого бою пішло все по своєму, головне - не боятися, ти розумієш, що ти на своїй землі, ти хазяїн тут і повинен захищати свою рідну землю.

Прапорщик Сергій Кожем'яка - один із тих, хто відповідав за життя молодих курсантів. На Донеччині чоловіка поранили. Як це сталося - згадує неохоче.

Сергій Кожем'яка, керівник групи:

- Во врем'я того, як після наряду деякі відпочивали - обстріл из гранатомета, в результаті чого було поранено декілька чоловік.

Сьогодні їх вітають не лише з поверненням, а й з випускним. Адже на Схід хлопці поїхали посеред навчального року. Керівництво закладу вихованцями пишається. Каже: про якісну підготовку курсантів говорили навіть російські ЗМІ - називали бійців спецпризначенцями.

Ігор Павлов, в.о. керівника навчального центру:

- Ті тактичні військові позиції, які вони завоювали, стали основою для формування угрупування, яке остаточно вирішить питання закриття державного кордону для груп терористів.

Тепер у хлопців попереду відпустка. Більшість із них запевняє - в разі потреби готова знову їхати на Схід - боронити цілісність України.