Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 червня 2014, 00:48 Суспільство
За що російські медійники віддали життя
За що російські медійники віддали життя

Загибель під Луганськом журналіста "Вєстей" Ігоря Корнелюка та звукорежисера Антона Волошина - сьогодні тема номер один у російській пресі. Урядники сусідньої держави вимагають розслідування смертей, але чомусь замовчують - знімальна група працювала в Україні нелегально, на свій страх і ризик.

Ці кадри російський журналіст Ігор Корнелюк знімає в кублі бойовиків, що називають себе армією південного сходу. Терористи відверто розповідають, як готуються до нападів, живуть і відпочивають. Цей снайпер, судячи зі слів автора сюжету - не луганчанин.

- В его распоряжении класическая СВД и боевой опыт Приднестровья и Югославии.

Бойовики так довіряють російським журналістам, що навіть дозволяють знімати озброєння.

- После успешно проведенной спецоперации попало очень серьезное вооружение. Это гранатомет Муха, огневые гранатометы Шмель.

А це фрагмент пропагандистського сюжету, де бойовик поливає брудом бійців Нацгвардії.

- Насколько известно, очень часто происходят драки в их стане, у них есть два клана, выходцы из западной Украины, и выходцы из Днепропетровска, вот они у них идут внутриклановые драки, пьянки постоянно.

У жодному з сюжетів, зроблених цією знімальною групою на Луганщині, немає інтерв'ю бійців самої Нацгвардії й жодного коментаря українських військових командирів. Лише бойовики з самопроголошених армій і республік. Останній матеріял журналіста вражає чи не найбільше. Він складається з вигаданих фактів про те, що армійці вирізали ледь не всіх чоловіків у селищі Щастя. Звісно, жодного тіла репортер не показує, джерело його інформації - бозна хто в масці.

- В стороне Счастья сейчас проходит чистка, массовая, уничтожают мирное население, вырезают женщин, детей, всех подростокв с 16 до 50 возраста, вырезают полностью.

Наступного дня після виходу цього сюжету знімальна група програми Вісті потрапила під мінометний обстріл на блокпосту бойовиків під Луганськом. Від поранень журналіст помер у реанімації, тіло звукорежисера знайшли згодом. Оператор не постраждав, бо під час атаки відійшов. Натепер відомо - знімальна група російського телеканалу в'їхала до України нелегально, акредитації у штабі антитерористичної операції не мала. Так діє більшість медійників сусідньої держави - кажуть прикордонники.

Олег Слободян, керівник відділу Державної прикордонної служби України:

- З 4 березня державною прикордонною службою не було пропущено 137 представників рсоійських мас-медіа, які слідували в Україну. Як вони можуть потрапити на територію України - це нелегально, через ті ділянки кордону в межах Луганської області, які зараз не контролюються державною прикордонною службою.

Тож родини загиблих можуть висунути претензії хіба що керівництву телеканалів та видань, що змушують знімальні групи порушувати українські закони і працювати на власний страх і ризик у зоні бойових дій. Хоча, здається, командирам солдатів інформаційної війни їхні смерті лише вигідні.