Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 червня 2014, 13:44 Суспільство
Бойові навчання курсантів Академії МВС
Бойові навчання курсантів Академії МВС

Захист блокпоста від нападу терористів, розгін агресивно налаштованих мітинґувальників, відбиття атаки на конвой. Під Києвом відбулися навчання курсантів Академії МВС.

Терористи, прикриваючись живим щитом з цивільних, атакують блокпост. Утім це не кадри реальних бойових дій з буремного сходу України. У хлопців сліпі набої, але ситуація - дуже актуальна в наш час. Майбутні правоохоронці відпрацьовують тактику дій у різних умовах. Для юнаків при погонах такі навчання не за новину.

Євген, курсант Національної академії МВС:

- Такі навчання проходять щороку в цій академії, це як підведення підсумків за рік, що ми там вивчили.

Викладачі зазначають: до цього року відбиття нападу на блокпост не було у плані навчань. Та зміни привносять умови сьогодення. І набутий досвід, можливо, допоможе врятувати життя в реальних обставинах.

Дмитро Гуртовий, керівник кафедри Національної академії МВС:

- В связи с этими событиями изменилась учебная программа, тематические планы, куда мы непосредственно добавили боевую службу на блокпосту, зачистку в городе, ведение боевых действий в городе.

Під вибухи шумових гранат курсанти відпрацьовували і розгін агресивно налаштованих демонстрантів. Попри юний вік, майбутні правоохоронці не розгубилися й діяли професійно.

Професійно впоралися й сапери. Зокрема - нейтралізували вибухівку. Щоб мінімізувати ризик для життя правоохоронця, допоміг спеціальний робот.

Керівники навчань кажуть - це не показовий виступ перед десятками телекамер і журналістами, а реальна підготовка майбутніх правоохоронців до дій в екстремальних умовах, які диктує нинішній час.

Сергій Чернявський, в.о. першого проректора Національної академії МВС:

- Знань, ви знаєте всі, ну будь-яка професія переконує людину, що знання - це добре, але потрібний досвід, потрібне знання життя, потрібна певна професійна майстерність, яка досягається вже на практиці, шліфується, відшліфовується, скажемо так.

Окрім того, з майбутніми правоохоронцям працюють психологи. Адже сильний моральний дух - запорука успіху будь-якої спецоперації.

Сергій Чернявський, в.о. першого проректора Національної академії МВС:

- У нас є відповідні фахівці для цього, намагаємось формувати установку і психологічну стійкість до екстремальних ситуацій. Бо ви сьогодні розумієте, що особливо, от ви питаєте про східні регіони, всі працівники міліції, всі правоохоронні служби там діють в екстремальних, в надзвичайних ситуаціях.

Попри напружену ситуацію у країні, правоохоронці переконують - охочих поповнити в майбутньому лави не тільки не поменшало, а в рази побільшало.