Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 червня 2014, 20:31 Суспільство
Українці висловлюють свій патріотизм у національних символах
Українці висловлюють свій патріотизм у національних символах

Події в Криму та на Сході згуртували націю. Українці - патріотичні. Синьо-жовті стяги, тризуб і вишиванки - національні символи, які раніше можна було побачити здебільшого на великі державні свята - нині замайоріли повсюди. Що Україна - єдина, люди доводять вчинками.

Українці люблять Україну. І на Заході, і на Сході, і в анексованому Криму. Ось останній дзвоник в Ялтинській школі. Випускникам увімкнули російській гімн, спершу учні розгубилися. А потім з рукою біля серця дружно заспівали іншого славня.

У Дніпропетровську випускники, замість шкільного вальсу, з величезним синьо-жовтим стягом танцювали під пісню "Воїни світла" білоруського гурту "Ляпіс Трубецькой". Композицію українці асоціюють з подіями на Майдані.

Там само, у Дніпропетровську, на недобудованому готелі Парус патріотична молодь намалювала п'ятдесятичотириметрового тризуба. Місцеві твердять: цей символ державної влади заввишки на 17 поверхів - найбільший в Україні. Над твором працювали 50 майстрів, більшість з яких -  ультрас футбольного клубу "Дніпро".

Під'їзд свого будинку перетворила на справжній шедевр киянка Юлія Герасимович. Хатинки під стріхою, церква, маки та лелеки зустрічають мешканців багатоповерхівки на Троєщині. А замість заїзду для візків нині рушник.

Юлія Герасимович, мешканка м. Києва:

- Почему в национальном стиле? Потому что нам это все знакомо, но я еще хотела, чтобы наши люди, украинцы встрепенулись и начали что-то делать самостоятельно. С чего начинается родина  - это с подъезда, с подезда выходят свадьбы, с подъезда ведем детей в школу.

Жінка зізнається: митців знайшла через інтернет. І зібрала з 23 квартир по 50 гривень. Коли цих грошей не вистачило, Юля доплатила художникам свої кревні, адже один квадратний метр малюнка коштував 250 гривень.

Юлія Герасимович, мешканка м. Києва:

- Я потратила 5тысяч гривен, но спасибо людям неравнодушным, кто откликнулся.

- Ми приходили сюди, дивилися всій сім'єю  - дуже гарно!

- Пташка нравиться тобі?

- Да, нлавица!

А в Одеському порту розгорнули знамено кілометр завдовжки. Синьо-жовтий стяг прикрасив естакаду, що веде до морських воріт міста. Ініціатор патріотичної акції - приватна компанія, що співпрацює з портом. Головна ідея: транспортний бізнес міста своє майбутнє бачить лише у складі України.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- В Україні з'явився найбільший прапор. Зокрема в Києві на Оболонській набережній, долучитися до його створення міг кожен бажаючий.

Площа знамена  - 1750 метрів. Під час його створення витратили 500 літрів фарби і триста літрів ґрунту. Такий флеш-моб коштував організаторам 46 тисяч гривень.

- У меня были баллочники, я там рисовал с краю.

Щодня до прапора йдуть сотні людей, аби помилуватися і сфотографуватися на його тлі.

- В такой период для нашей страны тяжелый, это очень символично и очень духовно, это патриотично! Мы любим Украину!

- Слава Україні!