Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 червня 2014, 19:24 Суспільство
Кабмін обіцяє допомогу біженцям зі Сходу України
Кабмін обіцяє допомогу біженцям зі Сходу України

Люди біжать з охопленого бандитами Сходу України. Наступний сюжет - про переселенців і проблеми, з якими вони стикаються.

Так жити більше несила.

- Бомбят с утра до вечера круглосуточно, разбомбили водопровод, разбомбили вышку высоковольтную.

Людям страшно, і вже не за житла. А за життя - своє і близьких.

- Мои друзья, они попадали в плен, их избивали, некоторые до сих пор еще в плену, страх это прежде всего, страх за ребенка - то основное, что мотивировало забрать вещи и уехать.

Люди втікають зі Сходу України. Військові і волонтери цьому сприяють. Покинути міста, де діють бандити, можна через кордони сил антитерористичної операції. Охочих переселитися - цілі автобуси. Ось кілька транспортних засобів їдуть зі Слов'янська. Вони вже подолали сім блокпостів. Але в Ізюмі, на Харківщині, буде чи не найдовша зупинка - біля місцевого райвідділку міліції. Кожного біженця ретельно перевірятимуть. Це не примха, а задля державної безпеки - каже очільник оборонного відомства.

Михайло Коваль, в.о. міністра оборони України:

- Буде проводитися повна фільтрація людей, спеціальні фільтраційні заходи будуть проводитись, дивляться, щоб серед людей, жінок в тому числі, не було людей, зв'язаних з сепаратистами, які здійснили злочин на теренах України, злочини, пов'язані з терористичною діяльністю.

Вже на безпечній землі переселенці стикаються з першими нагальними проблемами. Приміром, з влаштуванням дітей у садочок чи школу.

- Тяжелый вопрос - это медицина, для того, чтобы в детский садик устроить, нужно, чтобы была медицинская справка, а кто ее выдаст?

Це питання пообіцяли вирішити в МОЗі.

Олександр Кравчук, в.о. Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України:

- Якщо вони відчувають потребу у наданні медичної допомоги, чи консультації санепідеміологічних проблем, будь ласка, зветайтесь до медзакладів. Допомога буде надаватися.

Відзвітували у відомстві, і скільки можуть заселити біженців. Гостинно відчинять двері санаторії, будинки відпочинку, турбази і навіть дитячі табори по всій Україні для 30 тисяч переселенців.

Олена Терещенко, керівник управління Міністерства охорони здоров'я України:

- Заявлено 251 об'єкт, в яких розміщено переселенців. На сьогоднішній день вони можуть прийняти 30 тисяч осіб, на сьогоднішній день в яких перебуває понад 7 тисяч осіб, переважна більшість - це діти.

Тим часом у Кабміні вирішили створити єдину базу інформації для переселенців. У мережі Інтернет можна буде переглянути, де є вільні житла, вакантні робочі місця і можливість влаштувати дитину в навчальний заклад. Такий реєстр складуть у всіх містах.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Для того, щоб люди зайшли в он-лайн і побачили, якщо він їде в Черкаси, значить, у Черкасах є такі житлові умови, якщо він їде до Львова, то такі, якщо їде до Києва, то відповідно зовсім інші. Робити це треба терміново.

Утім, коли запрацює така програма, урядники поки сказати не можуть.