Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 червня 2014, 21:48 Суспільство
Вінницькі правоохоронці змінили втомлених колег у зоні АТО
Вінницькі правоохоронці змінили втомлених колег у зоні АТО

Живі та неушкоджені. До Вінниці з буремного Донбасу повернулися 125 спецпризначенців. У зоні АТО зведений загін правоохоронців перебував понад місяць. Їм на заміну вирушили 132 бійця майже з усіх підрозділів обласної міліції: патрульно-постової, конвойної служб і Грифону. Переважна більшість - добровольці.

Вранішнє шикування, прощання з близькими, молебень і настанови бути обачними. 132-оє правоохоронців зі зведеного загону УМВС Вінниці рушають на Схід. Вони мають замінити своїх колег, які більше місяця боронили блокпости та пильнували громадського ладу в зоні АТО.

Роман Мушак, заступник керівника УМВС України у Вінницькій області:

- Підрозділ зведеного загону заступає на охорону громадського порядка, на чотирьох блокпостах в районі Харківської області, наближеної до Донецької. Особовий склад несе службу по 12 і по 6 годин.

Головне завдання зведеного загону тут, в зоні бойових дій - охорона громадського порядку, населених пунктів та організація діяльності перепускного режиму через блокпости, що межують із територією, захопленою терористами. Бійці розповідають: за 30-градусної спеки кожна зміна триває до чотирьох годин, потім короткий відпочинок і знову - на варту.

Анатолій Стаховський, командир спеціальної роти міліції УМВС України у Вінницькій області:

- Всі блокпости, вони являються бойовими. Задача тут одна - щоб не дати прорива і проходження  людей зі зброєю і всіх посторонніх, які підпадають під дії злочинного елементу. Цей пост, він являється небезпечним. Тим більше, шо тут нема де відійти. А стояти на такій температурі у такому екіпіруванні - це фізично буває тяжко. Тому людей часто ротіруєм, щоб вони були у здравії. І нормально несли службу.

Тут швидко звикають до спартанських умов. Головне, аби тиші на постах не розривали автоматні черги. А бойовий дух підтримують думки про родину й допомога місцевих мешканців. Більшість населення нині називають українських військових захисниками, а не загарбниками.

Ігор Подзигун, командир підрозділу міліції УМВС України у Вінницькій області:

- Підтримують наш підрозділ. Багато спонсорів найшлось, які звонять, я навіть не очікував, що будуть підтримувати. Питають: що вам треба передати? Гроші там. Може, спецзасіб який. Форму. Люба підтримка підтримується.

Роман Мушак, заступник керівника УМВС України у Вінницькій області:

- Люди ставляться дуже добре місцеві. Громади відносяться позитивно. Здійснили ряд заходів для забезпечення того, щоби особовий склад міг нормально харчуватися й проживати.

Натомість з гарячої точки додому повертаються 125 спецпризначенців. Тут на них вже чекають рідні та близькі. Після короткого відпочинку правоохоронці зведеного загону,  що повернувся із зони АТО, повернуться до виконання своїх службових обов'язків на Вінничині.