Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 червня 2014, 22:15 Суспільство
Мешканці столиці почали масово озброюватись
Мешканці столиці почали масово озброюватись

Ось ці пістолети 28-річний киянин планував продати. Їхня вартість за підрахунками правоохоронців - 20 тисяч. Втім, до покупців товар не потрапить - торгівця затримали столичні УБОЗівці. Загалом же в міліції констатують - мешканці столиці почали масово озброюватись.

Ігор Ліснянський, заступник керівника відділу ГУ МВС України в м. Києві:

- За 5 місяців цього року звернулись із заявами і отримали мешканці міста Києва 6700 дозволів на різні види зброї. Я ще раз повторюсь, це в 3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше видавали ми дозволів на мисливську нарізну зброю. Чомусь мисливська нарізна, хоча ми знаємо, що цільове призначення - це полювання.

Придбати таке спорядження планує й городянин Валерій. Втім, не для полювання, а для територіальної оборони. У разі бойових дій на підступах до Києва карабін якраз стане у пригоді.

Валерій Любарський, мешканець м. Києва:

- Це має бути нарізний карабін, перероблений з автоматичної гвинтівки типу один із видів Калашникова, просто він переробляється для цивільних потреб під одиночні вистрели. Якщо ви зхаочете купити СКС, карабін 60-х років, чи захочете купити перероблений Калашников, автомат в карабін перероблений, то вартість такої зброї біля 10 тис грн. Тоді як півроку тому вона коштувала на третину менше.

Поки ж чоловік відвідує спеціальні тренування з тактичної підготовки. Вони нині досить популярні серед тих, хто хоче набути воєнних навичок на випадок повної мобілізації. Святослав Стеценко спільно з Асоціацією власників зброї організував один із таких вишколів. Каже - їхній двомісячний курс доволі популярний. По буднях - теорія, вихідними - практичні на природі. Інструктори - колишні військові.

Святослав Стеценко, інструктор:

- Головне завдання для себе ми бачимо не стільки підготувати бійця-рембо, скільки згуртувати людей, навчити їх взаємодіяти і дати мотивацію для подальшого вишколу. Ми вчимо елементарним речам, це можна порівняти з курсом військової підготовки, той, що бу в середній школі за радянських часів. Але окрім теорії, ми даємо практичні заняття. Набути елементарні навички бійця в бою.

Головний критерій для учасників таких вправлянь - добра фізична форма й бажання навчитися військової справи. Опанувати все це можна, не покидаючи роботи.

Валерій Любарський, мешканець м. Києва:

- Через 10 років після закінчення військової кафедри я розумію, грубо кажучи, що воювати я не вмію. Риття окопа, інженерні різні задачі, виконання інженерних задач, закладання вибухових пристроїв, сам принцип поводження в складі групи, входження в приміщення, переміщення по приміщенню зі зброєю, ну виконання, наприклад, задачі зачистки приміщення - звичайно, всього цього можна навчитися.

Більшість таких навчань при громадських організаціях безоплатні. Про свою роботу вони розповідають у соцмережах, тож долучитися можуть усі охочі.