Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 червня 2014, 21:17 Суспільство
Активісти подарували прикордонникам захисну амуніцію
Активісти подарували прикордонникам захисну амуніцію

Харківські прикордонники отримали 60 комлектів бронежилетів і шоломів. Таких засобів захисту у служби взагалі не було, адже оборонці не готувалися до бойових дій. Нині, з початком фактичної війни, прикордонні частини укріплюють державним коштом і на доброчинні гроші.

В лавах прикордонників розмови, переважно, про луганські події та пастку, в якій опинилися колеги.

Олексій Захарченко, прикордонник:

- Лучше б я там оказался на данный момент. Обидно, что наши ребята там, и на них нападают. Обида очень сильная. Потому что… как-никак это товарищи, с которыми кто-то дружил, кто-то учился - друзья. Хочется поехать на помощь им.

Сергій Шахов, громадський активіст:

- Двое суток обстреливают погранзаставу 500 человек - бандитов, 500 террористов. Обстреливают тяжелой артиллерией. И мы знаем, что в армии, в украинской армии, у пограничников и у милиционеров, как бы им люди доверяли или не доверяли - нет амуниции. Мы сегодня не дарим автоматы, мы не дарим гранатометы - мы дарим бронежилеты. Бронежилет хотя бы может сохранить жизнь украинца.

Захисні комплекти - бронежилети й каски - прикордонникам вручають без урочистостей: часи тривожні.

Віталій Новицький, прикордонник:

- Скажем так, без него безопасность человека намного ниже, чем с ним. И морально-психологическое состояние человека, когда у него есть бронежилет и когда нет - тоже разное. Он защищает от калибра до 7.62. То есть на сегодняшний день это достойный вариант. 

Бронежилети 4 класу захищають від пострілів з пістолета й автомата. На озброєнні прикордонників бронежилетів узагалі немає: донедавна вони діяли як правоохоронна, а не бойова структура. Тепер стратегія змінилася.

Олександр Крук, керівник Харківського прикордонного загону:

- Вже сьогодні до кінця робочого дня ці бронежилети будуть доставлені в підрозділи, які безпосередньо охороняють державний кордон. І ми видамо тим прикордонникам, які в першу чергу несуть службу в пунктах пропуска, там, де підвищений рівень небезпеки, ми видамо тим людям, які будуть заступати в наряди на тих напрямках, які ми вважаємо найбільш загрозливими.

Проте, і той, хто дарує бронежилети, і ті, хто отримують, бажають, щоб вони ніколи не стали в нагоді. Тож за круглим столом "Єднаємо країну" шукали шляхи до мирного розв'язання конфлікту.

Вадим Карасьов, політолог:

- Треба добиватися миру. Але не будь-якою ціною. Не принизливо. Як можна добитися миру чи схилити супротивника до миру? Коли ми сильніші, коли в нас є ідеї, інтелектуальна сила і військова міць. Це інтелектуальна перевага, економічна перевага, моральна перевага.