Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2014, 01:08 Суспільство
Генпрокуратура про розслідування злочинів на Сході
Генпрокуратура про розслідування злочинів на Сході

Жертвами терористів на Сході України стали 181 людина, з них майже шість десятків - військові. Таку офіційну статистику оприлюднили в Генеральній прокуратурі. Злочини в Донецькій і Луганській областях розслідують. Як посуваються справи - розповів очільник відомства, котрий на посаді рівно сто днів.

Майже чотири сотні підозрюваних. Їм інкримінують цілий букет злочинів, через скоєння яких них на Сході так неспокійно. Це диверсії, терористичні акти, масові заворушення, заклики до порушення територіальної цілісності й повалення конституційного ладу. 119 обрали міру запобіжного заходу, зокрема й чотирьом громадянам Росії. Ще є у Генпрокуратурі список таких собі державних зрадників, за непрямого сприяння яких нині українська армія неспроможна дати відсіч ворогові. Її просто розграбували, щось розпродали.

Олег Махницькій, в.о. Генерального прокурора України:

- В ході досудового розслідування, крім іншого, розслідується діяльність колишнього керівництва Міноборони і генштабу в частині прийняття рішень щодо реорганізації та скорочення ЗС, реалізації військового майна, озброєння, земельних ділянок та основних фондів Міноборони, які могли негативно вплинути на обороноздатність держави.

Оборонне міністерство почали розтягати ще за президента Ющенка. Тоді для власної наживи - зазначає виконувач обов'язків Генерального прокурора - незаконно продавали навіть протиракетні комплекси. Корупції у відомстві - на мільйони гривень! Збитків державі завдав і син екс-президента Януковича - Олександр. Проти олігарха відкрите кримінальне провадження. Його підозрюють у приховуванні податків на 50 мільйонів гривень. Утім, розслідування гальмують події на Сході України. Адже головні активи підозрюваного - саме там.

Олексій Баганець, заступник в.о. Генерального прокурора України:

- Ми зайшли на 22 об'єкти в Донецькій області, які відносяться до групи компаній Мако, в тому числі до банків, в Артемівську буквально через 15 хвилин після початку обшуку вони були заблоковані озброєними групами людей з автоматами, гранатометами, працівники підрозділу Сокіл були роззброєні і всі члени групи були затримані.

Слідчих й оперативників з полону визволили, утім, зброя, що її відібрали у спецпризначенців - й досі у бойовиків. До речі, в Генпрокуратурі мають докази того, що сепаратистів на Донеччині й Луганщині фінансує безпосередньо екс-президент Янукович. Олег Махницький каже - це з тих грошей, які вкрали з бюджету.

Олег Махницькій, в.о. Генерального прокурора України:

- Кошти, які розкрадала сім'я так звана протягом останніх років з бюджету внаслідок застосування сумнівних фінансових операцій і розкрадання бюджету, майна держави - вони йшли на фінансування спочатку масових вбивств людей, а потім на фінансування сепаратизму, дійсно це так є, в ході розслідування КП встановлюються необхідні факти.

Які саме докази мають слідчі Генпрокуратури - очільник відомства не поточнює. Але каже - на незаконні заощадження так званої "сім'ї", яких в Україні півтора мільярда гривень, накладено арешт.