Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 червня 2014, 20:38 Суспільство
Пекельний понеділок на Сході
Пекельний понеділок на Сході

Осередок воєнного протистояння цієї ночі перемістився до Луганська. Терористи напали на управління прикордонного загону, почали обстрілювати його з багатоповерхівок. А вже по обіді бої розпочалися біля Луганської облдержадміністрації.

Зранку точиться бій між прикордонниками й терористами. В район кварталу Мирного, де розташована будівля управління Луганського загону, бандити прибули приблизно о першій ночі. Атаку розпочали о четвертій годині. Її військові відбили. Тоді з'явилися перші постраждалі - двоє жінок. Вони йшли на ранкову зміну. Стріляли бойовики безпосередньо з дворів багатоповерхівок.

Після першої атаки терористи передислокувалися в найближчий будинок, піднялись у квартири й з вікон відкрили вогонь по прикордонниках. Згодом до сотні бандитів прибуло підкріплення. Їх стало вже майже п'ятсот. На допомогу українським військовим прилетів винищувач, проте стріляти по бойовиках у житлових кварталах армійці не можуть.

Селезньов:

- Житлові будинки знаходяться в безпосередній близькості від розташування цього загону, тому повномасштабне використання авіації неможливе було. Як тільки почала працювати авіація в цьому районі, бойовики поховалися в будинках, що прилягають до території військеової частини, і звідти спостерігали за прольотом авіації.

Приблизно о 14-й годині сторони припинили вогонь і з території прикордонного загону вивезли поранених армійців. Їх, щонайменше, восьмеро. Відомо про п'ятьох вбитих бойовиків. Після тимчасового затишшя бій поновився. Військові відбиваються під звуки державного гімна України, який лунає з програвачів. Й очікують на підкріплення. 

Олександр Турчинов, голова Верховної ради України:

- Фактично вони знаходяться на території, яка фактично контролюється терористами, і в цих умовах ведуть бої, захищаючи кордон країни, зараз, щоб ви розуміли, іде бій в Луганську безпосередньо, тримає оборону прикордонний загін, який веде бій в оточенні, повному оточенні, просто треба розуміти, в якій ситуації вони працюють.

Сутички по обіді почалися і в центрі Луганська. В облдержадміністрації стався вибух - це зафіксувала вебкамера на одній з будівель. На кадрах видно, як у парку щось спалахує і летить у бік приміщення. За мить у стіні на третьому поверсі утворилася вирва, з якої повалив дим. Зі слів військових, терористи намагалися збити українського літака, натомість влучили в споруду. Є поранені, за неофіційною інформацією, загинули четверо. На місце прибули пожежники і швидка.