Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 травня 2014, 12:39 Суспільство
Протестні настрої в Абхазії
Протестні настрої в Абхазії

Захопивши український Крим, Росія може втратити грузинську Абхазію. Остаточно захоплену, як здавалося Москві, після серпневої війни 2008 року з Тбілісі. В Сухумі - столиці самопроголошеної і невизнаної світом держави - нині заколот. Опозиція захопила парламент і вимагає відставки Президента й уряду, що є маріонетками Кремля.

У Сухумі - повстання опозиції. Парламент самопроголошеної республіки Абхазії зібрався на позачергове засідання й вимагає відставки президента та уряду. Напередодні десятки тисяч протестувальників взяли штурмом будівлю адміністрації лідера. І оголосили створення Координаційної ради, яка бере на себе тимчасове управління республікою. Очільник невизнаної держави Олександр Анкваб заявив, що готовий змінити кабмін, аби вгамувати протести. Та схоже, лише відставками чиновників конфлікту не владнати - ситуація виходить з-під контролю влади, хоча місцева міліція і працює в посиленому режимі. Абхазія, яка в часи СРСР була райським і заможним куточком, нині найзлиденніше місце на Чорному морі. У 90-і за підтримки російських сил в автономній  республіці почали війну проти Тбілісі. Грузини, що становили більше половини населення, змушені були кинути все й тікати від агресорів. А в серпні 2008-го після війни, яку розпочав Кремль проти Тбілісі, Абхазія оголосила себе незалежною державою. Визнали маріонеткове утворення лише Росія й кілька екзотичних країн у Тихому океані. Обіцяного поліпшення життя не настало. На тлі Грузії, яка змінилася перед очима, ця територія лишился злиденною. Безробіття  і безгрошів'я, колись відомі курорти - порожні, влада й далі грабує народ і дерибанить чималу фінансову допомогу, яку періодично надає Москва. 

Рауль Хаджимба, лідер опозиційної партії:

- За все эти годы правления президент никому не позволял в своем окружении делать свою работу. Он за всех и вся выполнял - следовало ему это или нет - все функции. Это привело к тому, что наше государство стало авторитарным режимом.

Росія заявляє, що бачить тут втручання Тбілісі, яке хоче повалити абхазьку владу і повернути собі реґіон. У Грузії ці закиди рішуче спростовують. Аналітики вважають - протестні настрої й соціальне невдоволення в Абхазії хочуть використати колишні поплічники Президента Анкваба і здійснити палацовий переворот. Тобто - одні грабіжники намагаються сісти на місце інших. На підкилимну боротьбу натякає й очільник невизнаної республіки.

Олександр Анкваб, президент Абхазії:

- Мы еще имеем шанс ситуацию вернуть в правое русло. Юридически это конечно попытка силового захвата власти.

У Москві побоюються, що можуть втратити маріонетковий режим у стратегічно важливій Абхазії, в яку вклали за останні 6 років більше мільярда доларів. До Сухумі на розбірки вже прибула делегація, яку очолює сірий кардинал Кремля Владислав Сурков, що має неабиякий досвід боротьби з опозицією.