Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2014, 23:40 Суспільство
Чого бракує прикордонникам у день професійного свята
Чого бракує прикордонникам у день професійного свята

Більше десяти прикордонників постраждали за час подій на Сході України. Головно - під час нападів озброєних бойовиків на перепускны пункти. У день свого професійного свята військові розповіли, як тяжко боронити рубежі з колись дружньою державою.

Ось у таких нині умовах працюють прикордонники. Це перепускнИй відділ Станично-Луганське. Вартові державних рубежів щойно відбили штурм бойовиків, які тричі намагалися прорватися на територію України. П'ятеро військових поранені, в одного - контузія.

Впродовж останніх десяти років Державна прикордонна служба виконувала радше правоохоронну функцію. Аж раптом довелося згадати й наростити оборонний потенціал. Протистояти ворогові нелегко. Приміром, на українсько-російських рубежах майже сто перепускних пунктів. 63 - на Донеччині, 22 - на Луганщині. Поспіхом їх облаштували.

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Сьогодні всі пункти пропуску перекриті блоками, протитанковими їжаками, кількість смуг руху зменшена, на південний і східний кордон передислоковані всі резерви.

Ось це пункт "Бірюкове". Тут вранці 27 травня колона з кількох КАМАЗів, легковиків і мікроавтобусів з терористами проривалася на Луганщину. Прикордонники дали відсіч, захопили навіть кілька транспортних засобів зі зброєю. Утім, вантажівки з бандитами все одно потрапили на територію України. Голова Держприкордонслужби виправдовується - атака була масована і спланована. Та й не вистачило підтримки з боку збройних сил. 

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Теоретично все можна, те що ви сказали - і викликати авіацію, подивитися фільми: американці на вертольоти висадять десант, я тільки буду радий. Ми всю інфу, яку отримуємо на кордоні, зразу передаємо у відповідні інстанції - якщо не було реагування, значить, його не було.

Так само не дочекалися підкріплення прикордонники, коли нещодавно по приїзді з Росії схопили голову самопроголошеної Луганської народної республіки Валерія Болотова.

Микола Литвин, голова Державної прикордонної служби України:

- Ми його затримали і 2,5 години тримали його на кордоні, і ініціатори, і хто повинні були його забрати, тому що ми були блоковані 200 бойовиками, і наш старший полковник стояв годину з вивернутою чекою гранати РДМ.

Врешті зо дві сотні бандитів таки визволили свого ватажка з полону українських військових. Минулося без жертв серед прикордонників. Загалом же, за час протистоянь на Сході України було поранено десяток вартових державних меж. У своє професійне свято запевняють - готові дати відсіч ворогові. Для цього коригують концепцію розвитку відомства. Розповідають - вже незабаром з'являться такі собі прикордонні спецпризначенці. Майже три тисячі добірних бійців, які готові оперативно реагувати на незаконний перетин державних рубежів.

- Підібрати і навчити людей не так складно, питатння - технічного оснащення, екіпіровки.

Саме питання фінансування нині чи не головне. Адже у службі нагадують - донині прикордонники отримували кошти за залишковим принципом.