Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2014, 12:06 Суспільство
Європарламент обрано - що далі?
Європарламент обрано - що далі?

Європа також зробила свій вибір. Громадяни країн ЄС визначили своїх представників до спільного парламенту. І хоча результати ще не остаточні, вже зрозуміло: проєвропейські настрої переважають, утім суто націоналістичні дедалі популярніші.

У Євросоюзі завершився чотириденний виборчий марафон. За попередніми результатами, попереду правоцентристська Європейська народна партія. Вона отримає 211 місць, її найближчі суперники - соціалісти-лівоцентристи - на двадцять менше. Тож єднальні настрої перемогли.

Гі Верхофстадт, екс-прем'єр Бельгії:

- Той факт, що у деяких країнах, зокрема, у Нідерландах, проєвропейські партії виграли вибори, є доказом, що інтегральна лінія має велику підтримку.

У Німеччині в перегонах перемагає партійний блок Анґели Меркель - Християнсько-демократичний союз та християнсько-соціальний союз. Він має підтримку 36 відсотків громадян. Утім, у багатьох країнах Європи стрімко набирають популярності радикальні тенденції. Так, у Франції "Національний фронт" прагне від'єднання від ЄС і набрав рекордні 25 відсотків голосів.

Марін Ле Пен, лідер "Національного фронту":

- Нашим людям потрібна окрема політика - французів для французів. Народ більше не хоче, щоб ним керували ззовні.

Євроскептики домінують і у Великій Британії. Партія Незалежності Об'єднаного королівства здобула 27 відсотків голосів. Ця політсила виступає за вихід країни з ЄС та жорсткі обмеження міґрації. Підтримує люд радикальні сили й у Данії, Греції, Австрії та Італії. Цей факт неабияк тривожить європейських політиків. Зокрема, Анґела Меркель назвала такі результати волевиявлення "прикрими".

Ангела Меркель, канцлер Німеччини:

- Стосовно успіху популістів і крайніх правих: він приголомшливий і прикрий водночас. Але потрібно повернути собі виборців, і навіть у Франції. Я переконана, що чесна конкуренція, зростання економіки та кількості робочих місць будуть найліпшою нашою відповіддю розчарованим, котрі проголосували не так, як ми сподівалися.

Експерти також стурбовані. І вважають, що в Євросоюзі чималі проблеми, потрібно приділяти більше уваги політичному життю у країнах ЄС. Прихід до влади такої кількості євроскептиків може створити додаткові труднощі для Києва, вважає польський експерт Ян Пейкло. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу НТН.

Ян Пейкло, директор польсько-української організації PAUCI:

- Ці дуже праві та дуже ліві партії - про-путинські. Вони захочуть об'єднатися з Москвою. І не будуть зацікавлені в тому, щоб посилити Європейський Союз у його підтримці України. Лідерка національного фронту Франції Марі Ле Пен нещодавно заявляла: очільник Кремля був правий, коли анексував Крим. І що він - чудова людина, а її політична сила планує бути з ним у добрих взаєминах. Це лякає.

Утім, запевняє експерт, не все так погано для України. По-перше, каже, радикальним лівим і правим партіям в Європарламенті буде складно сформувати коаліцію, аби заблокувати якісь важливі для Києва рішення. Тоді як наразі більшість, на його думку, досить поміркована й підтримує Україну. По-друге, значно більший вплив мають Рада Європи й потужні держави ЄС - Німеччина, Франція й Велика Британія. По-третє, важливо, хто очолить Єврокомісію й замінить Жозе Мануеля Баррозу. А це буде відомо лише через кілька тижнів. Тому Ян Пейкло радить Києву будувати нову Україну. Мовляв: якщо цей процес буде успішним, це позбавить аргументів будь-якого скептика.

Ян Пейкло, директор польсько-української організації PAUCI:

- Києву варто створювати демократичну систему, реформувати країну й якнайшвидше підписати Угоду про Асоціацію. Це те, про що заявляв Петро Порошенко, і є дуже важливим. Якщо ситуація в державі поліпшиться, то проросійським популістам європейських радикальних правих і лівих партій буде значно складніше заявляти про те, що правда - на боці Москви.