Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 травня 2014, 21:09 Суспільство
Вибори відбулися - як це було
Вибори відбулися - як це було

У ЦВК опрацювали більше вісімдесяти відсотків бюлетенів. На перший позиції з великим відривом залишається Петро Порошенко з  результатом 54,1 відсотка, на другому місці Юлія Тимошенко - це 13.7, а третій - Олег Ляшко - 8.4 десятих відсотка. Волевиявлення українців іноземні спостерігачі називають легітимним і таким, що відбулося. Не голосували в окупованому Криму, в Донецьку та Луганську. Натомість у кількох районах Донеччини й Луганщини двері виборчих дільниць таки відкрилися. Та без стрілянини не минулося.

Попри загрози та залякування волевиявлення в деяких реґіонах неспокійної Луганщини відбулося. За інформацією ЦВК, майже 85 тисяч мешканців області віддали свої голоси на позачергових президентських виборах.

- Сепаратистам мы сорвали планы, они хотели, чтобы мы вообще не голосовали.

У Луганській області працювали лише два з 12 територіальних округів. Не минулося без стрілянини. У Новоайдарському районі представники так званої Луганської народної республіки розгромили та вкрали бюлетені з чотирьох виборчих дільниць. Вдалося знешкодити двох терористів, чотирнадцятьох - затримали.

Затриманий:

- При нас был пистолет, автомат Макарова, кулемет Макарова. Проходили выборы, заходили туда, чтобы сорвать выборы Президента Украины.

У самому ж Луганську жодна дільниця не відчинила своїх дверей.

***
А ось волевиявлення на Львівщині спостерігачі та правоохоронці назвали найспокійнішим за історію незалежності. Попри найвищу у країні явку - понад сімдесят відсотків - значних порушень громадського ладу не було.

Світлана Добровольська, керівник відділу ГУ МВС України у Львівській області:

- В органи внутрішніх справ надійшло десять повідомлень, пов'язаних з виборчим процесом. Переважно це інформація про дрібні хуліганства, про перебування осіб в стані алкогольного сп'яніння на виборчих дільницях. Або про порушення законодавства щодо розміщення агітаційних матеріалів. Або політичної реклами.

Найгрубішими порушеннями виборчого законодавства були випадки видавання б'юлетенів без паспортів, і все через недосвідченість членів дільничних комісій. А ось черги, що утворилися під час голосування, громадяни вистояли спокійно.

***
Спокійними видалося волевиявлення й на Волині. Хоча не минулося без людських жертв. Вісімдесятирічний лучанин помер поряд зі своєю дільницею. За припущеннями - від серцевого нападу. Бешкетували в  одному з виборчих приміщень у місті нетверезі чоловіки - вони позривали інформаційні плакати кандидатів у президенти. За такі витівки потрапили до райвідділку.

***
А ось в Одесі одразу обирали президента й міського голову. За порядком спостерігала рекордна кількість представників міліції й самооборони. Середня явка становила понад 47 відсотків. Деякі проблеми виникали на окремих виборчих дільницях, і знову-таки - через непідготовленість членів комісій.

Юрій Бойко, голова Одеської обласної організації Комітет виборців України:

- В 135 округе, комиссия № 82 подсчет голосов начала только в 8 утра сегодня, в понедельник. Раньше они начать не могли, потому что никто в комиссии не знал, как это нужно делать. Только после того, как окружная комиссия обнаружила, что этот участок завис. Приехал представитель окружной и объяснил, как это нужно делать, они в 8 утра начали считать.

Іноземні спостерігачі зазначають: вибори 2014 відбулися. Назвати їх нелегітимними - неможливо, запевнила постійний представник ООН та депутат Канадського Парламенту Рейнел Андрейчук.

Рейнел Андрійчук, представник ООН:

- Незважаючи на насильство в Луганській і Донецькій областях, що викликає занепокоєння, а також незаконну окупацію суверенної території у Криму, ми дійшли висновку - ці вибори є справжнім відображенням волі українського народу.

Цетральна виборча комісія обіцяє, що результати першого туру президентських перегонів українці дізнаються не пізніше 5 червня. Поки ж лідером можна вважати Петра Порошенка. Згідно з останніми підрахунками, за нього віддали свої голоси більше восьми мільйонів українців.