Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2014, 22:22 Суспільство
Заплановані заходи убезпечення виборів
Заплановані заходи убезпечення виборів

Результати виборів президента України міг знищити вірус. Але його вилучили й програмне забезпечення в Центрвиборчкомі замінили. Про це заявили в СБУ. У країні посилено готуються до майбутнього волевиявлення.

Готуватися до виборів нелегко - кажуть правоохоронці, бо ворог чатує. Напередодні на Дніпропетровщині СБУвці затримали групу з п'ятьох українців. Вони готували теракти в день голосування.

Валентин Наливайченко, голова Служби безпеки України:

- Вилучена значна кількість автоматичної зброї, вибухівка і головне - зупинена діяльність цієї групи.

Більш як 32 тисячі виборчих дільниць відкриються вранці 25 травня по всій Україні - обіцяють міліціянти. Утім, є винятки.

Микола Величкович, заступник міністра внутрішніх справ України:

- Лише в частині регіону Донецької і Луганської областей ми бачимо блокування діьниць, викрадення документації, печаток, а також викрадення людей, які є членами виборчих комісій і безпосередньо ряду голів цих виборчих комісій.

Генеральна прокуратура розслідує більш як два десятки правопорушень, спрямованих на перешкоджання виборчому процесу. Утім, проголосувати зможуть усі, було б бажання - кажуть у відомстві. Навіть мешканці буремного Сходу, на яких чекають в більш безпечних місцях. Про них громадян поінформовано заздалегідь. Скористатися правом зможуть і вояки.

Микола Голомша, заступник Генерального прокурора України:

- Передбачена мобільна можливість голосувати військовослужбовцям, голосувати за їхніми військовими квитками.

За виборами спостерігатиме майже тисяча фахівців ОБСЄ. Декотрі зголосилися поїхати в райони, охоплені сепаратизмом. Десятеро працюватимуть у Донецькій області, шестеро - в Луганській. До речі, тут процес волевиявлення охоронятимуть добровольці, бо місцевим  міліціянтам вище керівництво країни не довіряє.

Микола Голомша, заступник Генерального прокурора України:

- Якщо у м. Донецьку є більше 2,6 тисячі правоохоронців, і 300-400 терористів тероризує населення, то ми можемо співвідношення трактувати, як небажання працівників міліції захищати свій народ. Керманичі області, виконавчої влади запрошують до участі добровольців - самооборону, які приймають присягу Україні, зараховуються до нацгвардії.

Загалом же на території України виборчого процесу пильнуватимуть майже 55 тисяч правоохоронців, з яких, до речі, 16 теж добровольці.