Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2014, 20:36 Суспільство
Якою була ця виборча кампанія
Якою була ця виборча кампанія

Від півночі в Україні не має бути агітаційних наметів і рекламних листівок, що розповідають про кандидатів у депутати чи Президенти. Завтра традиційний перед волевиявленням "день тиші".

У столиці агітаційними плакатами кандидатів обвішані не лише всі паркани, стовпи та під'їзди. Клеють їх навіть на сміттєві баки. На кожному кроці - намети з партійними газетами. Киян така кількість друкованої реклами лише дратує. Пенсіонери чесно зізнаються - зі свого під'їзду агітки просто здирають.

- Не дай бог, я не люблю этого. Как в туалете.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Как по мне - это просто трата ненужная денег. Потому что кто читает у нас такие бумаги? Ну, может быть, редкие пенсионеры, которые уже в очень большом возрасте. Все наклейки на подъезды, на все абсолютно - оно настолько захламляет, что это просто ужасно.

Згідно зі спостереженнями комітету виборців України, саме на місцевих перегонах найбільше застосовують недозволені технології - від поливання брудом опонентів до підкупу виборців.

Олександр Черненко, голова комітету виборців України:

- Ця кампанія виглядає набагато гірше, ніж президенська, ми сьогодні маємо всі негативні речі, які ми спостерігали на виборах за часів Януковича, за нашими даними більш як на 10 округах на виборах в Київраду сьогодні роздаються централізовано гроші за голосування за певних кандидатів, роздається класично по 200 грн.

Один з останніх прикладів поливання брудом зафіксували в Солом'янському районі Києва. 54 округ заклеїли листівками з наклепом на одного з кандидатів. Ще один нечесний метод боротьби - нічна агітація телефоном. Свіжий випадок відбувся днями на 58-му окрузі в Шевченківському районі. Невідомі спритники телефонували вночі літнім людям і агітували за кандидата. За словами експертів, це роблять навмисно, щоб викликати в людей відразу. І ця технологія - не нова.

Анатолій Луценко, політолог:

- Во времена выборов мэром Черновецкого, когда он победил, там была технология от имени Кличка обзванивать в 12 и час ночи пенсионеров и агитировать за Кличка.

Фахівці додають - найбільше бруду летить у бік найрейтинговіших кандидатів. Тим часом на сході України, де мешкає 14% усіх виборців, претендентам не до агітації. Адже за оцінками комітету виборців проголосувати всім охочим там буде складно.

Олександр Черненко, голова комітету виборців України:

- За нашими оцінками, в Донецькій області в 14 з 22 округів вибори можуть бути зірвані дуже імовірно, в Луганській області в 9 з 12 округів сьогодні є серьойзні проблеми з проведенням виборів.

Втім, навіть за таких умов вибори в Україні все одно визнають дійсними.