Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2014, 13:05 Суспільство
Міжнародний скандал навколо імені Путіна
Міжнародний скандал навколо імені Путіна

Скандал у Великій Британії через принца Чарльза. Спадкоємець трону порівняв Путіна з Гітлером. МЗС Росії тепер вимагає від офіційного Лондона пояснень, а дехто з лейбористів хоче, щоб герцог Вельський зрікся престолу.

Розгнівана Росія вже надіслала до Лондону офіційну ноту з вимогою прояснити делікатну ситуацію: принц Чарлі порівняв президента Путіна з Адольфом Гітлером.

Олександр Лукашевич, речник Міністра закордонних справ Росії:

- Да, естественно, мы обратили внимание на появившуюся в СМИ информацию на этот счет о высказываниях наследного принца, который сделал, как утверждают, находясь в частном разговоре, с визитом в Канаде. Хочу сказать, что если эти слова действительно имели место,  то они безусловно не делают чести будущему британскому монарху. Поэтому использования западными СМИ члена британской королевской семьи в раскручиваемой против России пропагандистской компании по острой международной теме, которой является ситуация по Украине, мы считаем недопустимыми, возмутительными и низкими.

А було це так. Спадкоємець монаршого престолу повечеряв з ветеранами війни в Канадському Музеї Іміґрації в місті Галіфаксі. Там він познайомився з жінкою, яка втекла від нацистів і втратила майже всю свою сім'ю під час голокосту. Польська єврейка Маріанна Фергюсон змушена була еміґрувати за океан, коли їй було тринадцять. Почувши цю історію, принц Чарльз сказав: "Путін робить тепер майже те саме, що робив Гітлер."

Висловлювання щодо міжнародних проблем - табу для монаршої родини. Утім, терпець майбутньому королю урвався. Принц Чарльз - не єдина відома постать, що проводить цю паралель. Раніше її завважили колишній держсекретар США Гіларі Клінтон і міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле з приводу анексії Криму.

Наслідки скандалу з герцогом Вельським такі: він тепер робить все можливе, аби не бачитися з очільником Кремля 6 червня з нагоди 70-річчя висадження військ союзників у Нормандії. Як пише Дейлі Експрес із посиланням на прес-секретаря спадкоємця британського престолу: "Принц Чарльз зглянувся над Володимиром Путіним і хоче уникнути незручної для російського лідера зустрічі тет-а-тет після того, як порівняв його з Адольфом Гітлером." До речі, Президент США також демонстративно не спілкуватиметься з очільником Кремля під час урочистих заходів у Нормандії.