Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 травня 2014, 12:56 Суспільство
Оперативні затримання у реґіонах
Оперативні затримання у реґіонах

На Одещині СБУвці спіймали інструктора-вербувальника бойовиків. А у Харкові виявили російського снайпера, який прямував на Донбас.

- В боевых действия участвовали? 

- Участвовал. На территории Чеченской республики

- Убивать приходилось?

- Приходилось.

- Много?

- Я не помню.

- Примерно. 

- Я не помню! Но много.

Громадянина Росії, що прямував на Донбас, затримали на залізничному вокзалі в Харкові. 39-річного чоловіка передали в СБУ. Під час допитів він розповів, що має снайперську кваліфікацію та брав участь у війні в Чечні. А ще зізнався, що перед відрядженням до України пройшов інструктаж - мав виконувати завдання терористів.

Олександр Пивовар, керівник УСБУ в Харківській області:

- Він должен був збирати дані щодо блокпостів, щодо охорони державних будівель, потом поехать в Донецкую область, там доложиться, а там может получит еще какие-то задания.

Інструктора, який вербував бойовиків для Сходу України, схопили на Одещині. За завданням російських спецслужб він формував загони найманців і відряджав їх на Луганщину та на Донеччину для терористичної діяльності. СБУвці спочатку затримали створену ватажком диверсійну групу. Бойовики під час допитів вказали на свого вербувальника. Силовики знайшли його в одному з селищ під Одесою.

Марина Остапенко, речниця СБУ:

- В нього було виявлено пляшки з "коктейлем Молотова", набої до пістолету ПМ, військові каски. Затриманий зізнався, що вербував та відправляв мешканців Одещини для підтримки бандугруповань, що діють на Сході України. Крім того, він дав цікаві свідчення про свою участь у масових заворушеннях 2 травня в Одесі.

А в Черкасах СБУ затримала офіцера-сепаратиста. 31-річний майор навчального центру військової частини закликав до повалення чинної влади. Армієць через соціальні мережі шукав спільників і агітував за мобілізацію та збройну боротьбу. Зокрема, пропонував солдатам не виконувати наказів командирів. Офіцера схопили і шукають його поплічників.