Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 травня 2014, 19:45 Суспільство
Криваві бої під Волновахою та Рубіжним
Криваві бої під Волновахою та Рубіжним

Чорний день для українських військових. Сьогодні в боях під Волновахою на Донеччині загинули 13-ро солдатів. Це найбільші втрати Збройних сил за час проведення антитерористичної операції на сході. Бандити підступно, із засідки відкрили во вояках масований вогонь із ручних протитанкових гранатометів і мінометів. Один із зарядів влучив у бойову машину, стався вибух. Точилися бої і біля Слов'янська, а також на Луганщині в Рубіжному.

Знову чути постріли у Слов'янську. Вогонь відкрили терористи. Вони ціляться в українських військових з житлових кварталів.

- Это не обычно было, это намного сильнее, чем в предыдущие дни, громыхало так, и ракетницы тут летали, прятались кто куда, в подвалы, кто на пол.

Утім, найгарячіші сутички між терористами та вояками точилися в інших місцях на Донеччині й Луганщині. Драматичний двобій був у Волновасі - бандити підступно, із засідки відкрили вогонь з ручних протитанкових гранатометів і мінометів. Під час обстрілу влучили в БМП збройних сил, спалахнула пожежа.

- Глянь, тут разбито все! Глянь - БМД горит.

Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки й оборони України:

- Була спроба прориву до Волновахи і захоплення цього міста, ця атака була відбита, довелося на певному етапі, щоб підійшли українські гвинтокрили, які вогневою підтримкою підтримали наш пост.

Віктор, мешканець с. Ольгінки:

- Прилично, и автоматы, что-то тяжелое, и вертолеты где-то в 7 утра.

У кривавому протистоянні загинули 13-ро солдатів, три десятки вояків поранені. Шістьох постраждалих вже доправили до обласної лікарні в Донецьк.

Петро Ромашко, водій швидкої:

- Видел одного - с раненой ногой был. А так тоже ноги, руки. У кого-то ног нету, у кого-то головы, но не знаю точно, не буду врать.

Ще один військовик загинув у бою біля Рубіжного. Там напередодні Збройні сили облаштували пункт, на який і напали терористи. Бойовики вдалися до звичної тактики - стріляли з-за спин цивільних провокаторів.

- Був здійсненйи напад на блок-пост, з Кремінного була направлена підтримка блок-посту, там знаходиться підрозділ нацгвардії, і цей напад теж був відбитий.

Терористи активізувалися - кажуть у Раді нацбезпеки та оборони. Доказом є одночасні напади бандитів. Утім, українські військовики контролюють на блок-постах північ Луганської області, а також Захід і Південь Донеччини. Саме там зосереджена найбільша кількість диверсантів. Завдання ж Збройних сил - не дати прорвати це кільце, й ще більше його звузити.

Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки й оборони України:

- Терористи, які здійснювали напад, вони мали на меті прорвати лінію стримування, яка звужується і з кожним днем звужує територію, де відбувається процес дестабілізації, на всіх позиціях бойовики були відбиті і понесли великі втрати.

Утім, полегшено зітхати рано. Розвідка звітує - на території Росії, неподалік Ростова-на-Дону, виявили військову базу, де тренують бойовиків. Там не менше тисячі бандитів! Ймовірно, після закінчення навчання вони невеликими групами прориватимуться на територію України.